Πέθανε ο γιατρός… του λήθαργου, Όλιβερ Σακς

Ο βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς, ο μεγάλος εκλαϊκευτής της Νευρολογίας, πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Όλιβερ Σακς έγινε γνωστός το 1973 με το βιβλίο Awakenings (Ξυπνήματα) στο οποίο περιέγραφε πώς χρησιμοποίησε το φάρμακο L-Dopa για να επαναφέρει ασθενείς με «ληθαργική εγκεφαλίτιδα», οι οποίοι είχαν περάσει ακόμα και δεκαετίες σε μια παγωμένη, σιωπηλή κατάσταση.

Το βιβλίο προσαρμόστηκε το 1990 για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Ουίλιαμς και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Η αυτοβιογραφική ιστορία του «Ξυπνήματα», μια απίστευτη ιστορία ασθενών που βρήκαν νέα ζωή έπειτα από δεκαετίες παράλυσης και σιωπής, συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές της ομώνυμης ταινίας.

Σε άλλα βιβλία του, όπως «Ο Άνθρωπος που μπέρδεψε τη Γυναίκα του με ένα Καπέλο», «Ένας Ανθρωπολόγος στον Άρη», «Μουσικοφιλία», «Το Νησί των Τυφλών στα Χρώματα», ασχολήθηκε με περιπτώσεις αυτισμού, κώφωσης και σπάνιων νευρολογικών συνδρόμων.

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Όλιβερ Σακς σπούδασε στο περίφημο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτού μετακομίσει στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Το 1965 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε, έγραψε και εργάστηκε ως νευρολόγος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Σακς έπασχε από τον σπάνιο καρκίνο του οφθαλμικού μελανώματος και λόγω της ασθένειας έχασε το 2010 την όραση στο ένα μάτι. Φέτος τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι είχε εμφανίσει μεταστάσεις και περίμενε να ζήσει μόνο λίγους μήνες.

«Πριν από έναν μήνα αισθανόμουν πολύ καλά, πάρα πολύ καλά μάλιστα» έγραφε τότε ο καθηγητής Νευρολογίας. «Όμως η τύχη μου άλλαξε. Πριν από μερικές εβδομάδες έμαθα ότι πολλαπλασιάστηκαν οι μεταστάσεις στο ήπαρ μου». συνέχιζε.

Λίγο πριν γράψει το άρθρο αυτό είχε μάθει ότι ανήκε «στο 2% των κακότυχων ασθενών» στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις.

«Θέλω και ελπίζω στο χρόνο που μου απομένει να εμβαθύνω της φιλίες μου, να αποχαιρετήσω όσους αγαπώ, να γράψω περισσότερο, να ταξιδέψω αν έχω τη δύναμη, να φτάσω σε νέα επίπεδα κατανόησης και αυτογνωσίας» έγραφε επίσης τον Φεβρουάριο.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Δεν θα παραστεί η Τουρκία στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.