Ν. Χριστοδουλίδης: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

Καθοριστικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες για την εξέλιξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την εξαγωγή πιο ασφαλών εκτιμήσεων για την πορεία των συνομιλιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστουδουλίδης είπε πως στις επόμενες συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, θα συζητηθεί το κεφαλαιώδες θέμα του περιουσιακού και αναμένεται να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα, μετά τη συμφωνία των δύο ηγετών στο ατομικό δικαίωμα της περιουσίας.
Τα δεδομένα, πρόσθεσε, επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη για σκληρή διαπραγμάτευση και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. Έχει ανακοινωθεί αυτό, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες και η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών, και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

Σημείωσε πως «μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».

Όσον αφορά την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συζήτηση των ηγετών θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, στο τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και στα επόμενα βήματα. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση είναι το περιουσιακό, επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά το έγγραφο που κυκλοφόρησε από την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία, εκ μέρους του ψευδοκράτους, στα Ηνωμένα Έθνη με αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν αυτό επηρεάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι τοποθετήθηκε χθες επί του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν θα τεθεί το θέμα αυτό στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση να νιώσει την ανάγκη να συζητήσει το θέμα. Εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, επαναλαμβάνω, η προσπάθεια μας είναι ακριβώς για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Ο εκπρόσωπος μιλούσε στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία στη Λάρνακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
ΠτΔ - EUMED 9: θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και για το κυπριακό
16:46
Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο
16:41
Οι βροχές του τελευταίου 24ωρου εκτίναξαν την ποσότητα βροχόπτωσης στο 144% της κανονικής για το Σεπτέμβριο
16:15
Η εκπομπή «Προκλήσεις» επιστρέφει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σε νέα ώρα μετάδοσης
15:48
Μικρή μείωση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με δειγματοληψίες
15:37
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand