Ν. Χριστοδουλίδης: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

Καθοριστικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες για την εξέλιξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την εξαγωγή πιο ασφαλών εκτιμήσεων για την πορεία των συνομιλιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστουδουλίδης είπε πως στις επόμενες συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, θα συζητηθεί το κεφαλαιώδες θέμα του περιουσιακού και αναμένεται να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα, μετά τη συμφωνία των δύο ηγετών στο ατομικό δικαίωμα της περιουσίας.
Τα δεδομένα, πρόσθεσε, επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη για σκληρή διαπραγμάτευση και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. Έχει ανακοινωθεί αυτό, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες και η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών, και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

Σημείωσε πως «μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».

Όσον αφορά την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συζήτηση των ηγετών θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, στο τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και στα επόμενα βήματα. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση είναι το περιουσιακό, επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά το έγγραφο που κυκλοφόρησε από την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία, εκ μέρους του ψευδοκράτους, στα Ηνωμένα Έθνη με αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν αυτό επηρεάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι τοποθετήθηκε χθες επί του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν θα τεθεί το θέμα αυτό στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση να νιώσει την ανάγκη να συζητήσει το θέμα. Εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, επαναλαμβάνω, η προσπάθεια μας είναι ακριβώς για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Ο εκπρόσωπος μιλούσε στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία στη Λάρνακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.