Αντιπαραθέσεις για το έγγραφο του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ στις 29 Ιουλίου.

Την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη προκάλεσαν οι επικρίσεις που διατύπωσε η Συμμαχία Πολιτών σε σχέση με το έγγραφο του ψευδοκράτους το οποίο κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη στις 29 Ιουλίου.

Σε γραπτή δήλωση, ο κύριος Κασουλίδης τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να γνωρίζει ότι κάθε δύο με τρεις μήνες, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη μαζεύει όλες τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία και τις καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη, με έγγραφο που ζητείται να κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη.
Σε ανταπάντηση, προσθέτει, η τουρκική αντιπροσωπεία ζητά να κυκλοφορήσει το έγγραφο αυτό ως συνημμένο του ψευδοκράτους, διότι το ίδιο το ψευδοκράτος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Στο έγγραφο αυτό, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει η μορφή της απάντησης, η οποία είναι και αυτή η συνήθης.
Ο κύριος Κασουλίδης χαρακτηρίζει κατανοητή την προσπάθεια αποδόμησης των μερών του σημερινού διαλόγου, υποδεικνύοντας ότι όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο διάλογος δεν διεξάγεται μεταξύ των κρατών, όποιοι και αν είναι οι ισχυρισμοί της πάγιας τουρκικής θέσης.
Ο διάλογος, αναφέρει, διεξάγεται στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σε γραπτή του δήλωση ότι το έγγραφο που κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ από την Τουρκία, και εκ μέρους του ψευδοκράτους, περί δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο και για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και τις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Τόσο η συγκεκριμένη ενέργεια όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επίλυση του περιουσιακού με αποζημιώσεις, συνιστούν πολιτική στάση που υπονομεύει ευθέως την προοπτική των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. αναφέρει.

Στο θέμα του εγγράφου του ψευδοκράτους το οποίο κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρθηκε και το ΔΗΚΟ εξαπολύοντας πυρά κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ Γιώργος Γεωργίου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παραπλανεί τον λαό και ότι ζημιώνει ανεπανόρθωτα την κυπριακή υπόθεση και την Κυπριακή Δημοκρατία, προβαίνοντας σε οδυνηρές υποχωρήσεις, για χάρη ενός ανύπαρκτου καλού κλίματος.
Υποστήριξε ότι το έγγραφο, που κυκλοφόρησε το ψευδοκράτος στην έδρα του ΟΗΕ στις 29 Ιουλίου και το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία από καιρού εκλιπούσα, αποδεικνύει περίτρανα το ψευδεπίγραφο καλό κλίμα, που η κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει.
Ο κύριος Γεωργίου τόνισε ότι το εν λόγω έγγραφο κυκλοφόρησε επί της ηγεσίας του Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος προεξόφλησε ότι το περιουσιακό θα λυθεί στην πλειοψηφία του με αποζημιώσεις.
Οι θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είπε, είναι οι διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας, εκτός εάν κάποιοι θεωρούν την κοινωνικοποίηση της κατοχής καλό κλίμα.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού σχεδόν 15.000 μεταναστών που κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα
08:25
Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί και 20 τραυματίες από εκρήξεις βομβών στην Τζαλαλαμπάντ
07:50
Αφγανιστάν: Δεν αρκεί η συγγνώμη των ΗΠΑ, λένε οι συγγενείς των αμάχων που σκοτώθηκαν με drone στην Καμπούλ
07:23
Στη Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Την Παρασκευή θα προσφωνήσει την 76η ΓΣ του ΟΗΕ
06:58
Γερμανία: Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Άγγελα Μέρκελ
06:49
Για "σοβαρή κρίση" με τις ΗΠΑ που θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ, κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν
06:30
18 Σεπτεμβρίου
Το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει μια νέα ενισχυμένη πολιτική για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, είπε ο Π. Προδρόμου
21:29
 Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μετέφερε στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βαβατσινιάς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
21:28
Εντείνται η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας
20:41
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Δήμο ΑγίαςΝάπας
19:36
Δύο θάνατοι και 140 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο
19:28
ROADPOL Safety Days - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
18:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand