Αντιδράσεις ΠτΒ και κομμάτων για το τουρκικό έγγραφο στον ΟΗΕ

Έγγραφο που κυκλοφόρησε η Τουρκία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του ψευδοκράτους, με αναφορές σε δύο δήθεν ''ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο'' και σε ''από καιρού εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία'', πυροδότησε -εκ νέου- σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κόμματα και Κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Μουσταφά Ακκιντζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου να αναφέρει σε γραπτή δήλωση ότι το έγγραφο αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και τις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Η συγκεκριμένη ενέργεια και οι πρόσφατες δηλώσεις Ακκιντζί, προστίθεται στην ανακοίνωση, για επίλυση του περιουσιακού με αποζημιώσεις, συνιστούν πολιτική στάση η οποία υπονομεύει την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου Αναστασιάδη. Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου, κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παραπλανεί το λαό και ότι ζημιώνει ανεπανόρθωτα την κυπριακή υπόθεση, προβαίνοντας σε οδυνηρές υποχωρήσεις, για χάρη ενός ανύπαρκτου καλού κλίματος. Υποστήριξε ότι το έγγραφο, αποδεικνύει περίτρανα το ψευδεπίγραφο καλό κλίμα, που η κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει.

ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει το τουρκικό έγγραφο βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων. Φανερώνει, όπως αναφέρει, τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις στην Κύπρο.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Οι Οικολόγοι τονίζουν ότι είναι καιρός η κυπριακή ηγεσία να αφήσει τα εσωτερικά πολιτικά επικοινωνιακά παιγνίδια και να επικεντρωθεί στην ουσία του Κυπριακού.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων να πείσουν τον Κυπριακό λαό ότι τίποτε απολύτως δεν έχει αλλάξει, μετά την αντικατάσταση του Έρογλου από τον Ακκιντζί.  Μάλλον, αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, αναμένουν ότι ο Ακκιντζί και η Τουρκία θα υιοθετήσουν ως δια μαγείας τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ή απλώς συνεχίζουν να προσπαθούν να σκοτώσουν την ελπίδα για λύση.

ΔΗΣΥ

Είναι καλά γνωστό σε όλους μας, ότι η πάγια στάση της τουρκικής διπλωματίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ,  Χαράλαμπος Σταυρίδης.  Δυστυχώς, προσθέτει, η απαράδεκτη αυτή στάση θα εξακολουθήσει να υφισταται όσο διατηρείται η παράνομη τουρκική κατοχή και η  διαίρεση της πατρίδας μας.  Ο ΔΗΣΥ, υπογραμμίζει, αναμένει από την Άγκυρα και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αποδείξουν εμπράκτως τη βούλησή τους για εξεύρεση βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Οι μεταξύ μας αντιπαραθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα, καταλήγει ο κύριος Σταυρίδης, δεν προσφέρουν οτιδήποτε στον κοινό εθνικό στόχο.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Μόνο την «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα διατηρεί το Λονδίνο - Ευνοϊκές αλλαγές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες
19:24
Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας παραιτήθηκε μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν
19:15
«Όλα στον αέρα» θα βγαίνουν κάθε απόγευμα φέτος στο ΡΙΚ
18:54
Μειωμένα κατά 23% στο επταήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
18:36
Ποστάρισμα Ομόνοιας για τον ιστορικό βαθμό στο Κόνφερενς Λιγκ (φώτο)
18:33
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 3η αγωνιστική - Ο Λούκας Σωτηρίου στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
18:26
Κύπρος και Ελλάδα θα ζητήσουν τη διοργάνωση ομίλου στο Εurobasket 2025
18:17
Με άνοδο έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ
18:16
Χαμηλή η αύξηση της παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρώπη
17:58
Τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου επιθεώρησε ο Ερντογάν
17:38
ΠτΔ - EUMED 9: θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και για το κυπριακό
16:46
Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο
16:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand