Το ιχθυέλαιο κατά της σχιζοφρένειας

Το ιχθυέλαιο ελαχιστοποιεί τις διαταραχές σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σχιζοφρένειας σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία κράτησε 7 χρόνια η λήψη του συμπληρώματος του λιπαρού οξέος ωμέγα–3 για 12 εβδομάδες είναι δυνατό να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας σε νεαρούς ενήλικες με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που τεκμηριώνει αυστηρά την επίδραση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ως μέσο πρόληψης σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Τα εμφανή αποτελέσματα μιας σύντομης αγωγής με κάψουλες ιχθυελαίου ήταν τόσο μακροχρόνια όσο και βραχυπρόθεσμα σε έναν πληθυσμό νεαρών ενηλίκων των οποίων η ψυχική υγεία είναι εύθραυστη. Επίσης σύμφωνα με την έρευνα το ιχθυέλαιο επιδρά θετικά και ισχυρά στη ψυχιατρική θεραπεία.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρέθηκαν άφθονα σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, αλλά επίσης είναι διαθέσιμα σε κάψουλες ιχθυελαίου – οι οποίες από καιρό έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών και βελτιώνουν την προσοχή τόσο στα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν πληθυσμό νέων ανθρώπων ηλικιών 13 και 25 ετών που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην ανάπτυξη σοβαρής ψυχικής ασθένειας έχοντας παροδικές ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές σκέψης, ή είχαν οικογενειακό ιστορικό ψυχικών νοσημάτων.

Από αυτούς που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα Ωμέγα-3 μόνο 10 % ανέπτυξε σοβαρή ψυχική νόσο ενώ από αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο χωρίς το ιχθυέλαιο οι 40% ανέπτυξαν μια σοβαρή ψυχασθένεια.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: Los Angeles Times

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:58

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.