Οι Βασικές πρόνοιες της συμφωνίας στην ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμβολή του ΔΝΤ, αναφέρεται στην κοινή δήλωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του σώματος στις Βρυξέλλες.

Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευσή τους όπως παρουσιάζεται με την εξομάλυνση των μεθόδων εργασίας με τους θεσμούς και καλωσορίζει το ευρύ φάσμα των μέτρων πολιτικής που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που αν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα, σημειώνεται, θα στοχεύσει ένα μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% το 2015, πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75 το 2017 και 3,5% το 2018, που θα επιτευχθεί με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, υποστηριζόμενες από μέτρα για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα αναλάβει, επίσης, φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πάρει αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, περιλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέτρα για ενίσχυση του πλαισιού αφερεγγυότητας.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα κάνει επείγοντα βήματα για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Eurogroup τονίζει επίσης το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και αναφέρει ότι αναμένει πως η Ελλάδα να υιοθετήσει το σχέδιο για το ειδικό ταμείο μέχρι τον Οκτώβριο 2015

Βάσει των εκτιμήσεων των θεσμών, η οικονομική βοήθεια από τον ESM θα καλύψει ένα ποσό μέχρι 86 δισεκ. Ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει μέχρι 25 δισεκ. Ευρώ για τον τραπεζικό τομέα για να καλύψει πιθανή ανακεφαλαιοποίηση.

Η πρώτη υπο - δόση 10 δισεκ. θα είναι διαθέσιμη για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη υπο-δόση 16 δισεκ. θα εκταμιευθεί σε αριθμό καταβολών αρχίζοντας με εκταμίευση 13 δισεκ. μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:59

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Υπ. Υγείας Γερμανίας: Η παραλλαγή «Δέλτα» απειλεί την επιτυχία της διαδικασίας ανοσοποίησης
15:30
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε βυτιοφόρο με προπάνιο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου
15:25
Τηλεδιάσκεψη Καρούσου - Περδίου με τον Ρώσο Υφ. Μεταφορών για επανεκκίνηση πτήσεων
15:07
Ινδία: Οι ειδικοί προειδοποιούν «Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τρίτο κύμα μέχρι τον Οκτώβριο»
14:55
Συνάντηση προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών
14:45
Εγκρίθηκε το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health αξίας 312 εκατ.
14:43
Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
14:30
Πληρότητες μέχρι 40% στα ξενοδοχεία της Λεμεσού
14:24
Κρεμλίνο: Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
14:20
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 33χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του
14:00
Διαγωνισμός για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας
13:57
Να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση θανάτου του Θανάση, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
13:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand