Γουατεμάλα: Δολοφονούν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εννέα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του έτους στη Γουατεμάλα, κυρίως σε κοινότητες ιθαγενών οι οποίες αντιτίθενται σε σχέδια κατασκευής υποδομών ή έναρξης λειτουργίας μεταλλείων και ορυχείων, κατήγγειλαν χθες Παρασκευή μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις αυτές κατέγραψαν εξάλλου 337 επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς σε έκθεση του Παρατηρητηρίου για την προστασία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και της Ένωσης για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα (UDEFEGUA).

Η έκθεση αυτή αναφέρεται στις επιθέσεις με στόχο κυρίως όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα στη γη, ειδικά στις περιοχές όπου κοινότητες ιθαγενών απορρίπτουν σχέδια για την κατασκευή βιομηχανιών ή την διάνοιξη ορυχείων και μεταλλείων που καταγγέλλουν ότι μολύνουν το περιβάλλον.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την τρομακτική αύξηση των προσπαθειών εκφοβισμού όσων προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα επί των ημερών του σημερινού προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα (2012-2016), ενός στρατηγού εν αποστρατεία ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως ποινικοποίησε τα κοινωνικά κινήματα.

Οι εννιά φόνοι σημειώθηκαν εν μέσω της δραματικής αύξησης της βίας από τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στη κεντροαμερικάνικη χώρα των 15,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου καταγράφονται περίπου 6.000 δολοφονίες τον χρόνο.

Πηγή : ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:59

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Η Τουρκία έστειλε ακόμα 50.000 Sinovac στα κατεχόμενα
14:43
Η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους νέους επιχειρηματίες, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
14:20
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα
14:09
Σημεία ελέγχου με rapid test Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
14:03
Αδάμος Αδάμου: Γιατί είπε όχι στον Πρόεδρο για να αναλάβει το υπουργείο υγείας
13:59
H Koμισιόν ενεργοποιεί την αγορά 150 εκατομμυρίων προαιρετικών δόσεων από τη Moderna για το 2022
13:55
Το ΑΚΕΛ εκφράζει ελπίδα οι νέες συναντήσεις Λούτ να σηματοδοτήσουν θετικά βήματα στο Κυπριακό
13:54
Αναστέλλεται η αποδοχή Ταχυδρομικών Αντικειμένων για τη Νιγηρία
13:42
Στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις
13:19
Την Τετάρτη ολοκληρώνεται ο καταρτισμός των επιτροπών της Βουλής
13:18
Την εκτίμηση ότι φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης - Συναντήθηκε με την Στ. Κυριακίδου
13:11
Κυριάκος Κούσιος:O Πρόεδρος επαναβεβαίωσε στην κυρία Λουτ την ετοιμότητα του να συμμετάσχει τόσο σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο και σε  ουσιαστικές συνομιλίες
12:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand