«Eκκωφαντικά σιωπηλή η Παναγία Σουμελιώτισσα»

Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τον ιερό βράχο της Παναγίας Σουμελά, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αναφερόμενος στην έκτη επανάληψη ενός πραγματικού θαύματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ημέρα πασχάλιος, νίκη της ζωής κατά του θανάτου, πάνδημος εορτή». Σε μια τέτοια μέρα γεμάτη φως με τα μάτια υγρά από παράπονο αλλά και την αίσθηση ότι τελευταίος είναι ο λόγος του Θεού και αυτός είναι σωτήριος, όπως είπε ο Παναγιότατος, εντός του χώρου της Μονής χώρεσαν μόνο δεκάδες από τους χιλιάδες πιστούς που κυριολεκτικά πλημμύρισαν το βράχο. Μια Λειτουργία «καθάρσεως του παρελθόντος, αγιασμού του παρόντος» και δημιουργίας ενός μέλλοντος «συνύπαρξης ως εγκάρδιοι φίλοι οι πρώην και οι νυν κάτοικοι αυτού του τόπου» του Πόντου, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μολονότι η Παναγία η Σουμελιώτισσα είναι «εκκωφαντικά σιωπηλή στας μέρας μας».
Δανειζόμενος λόγια από το ποίημα του Ηλία Τσιρκινίδη «Ο Δήμον ο κεμεντζετσής», είπε, στην ποντιακή λαλιά, ενώ αναφέρθηκε με βαθιά συγκίνηση σε όσους έφυγαν από τη ζωή χωρίς να ζήσουν τη λειτουργία στη Σουμελά. Ο Πατριάρχης έκανε παράλληλα προσευχή για την καταστολή των παθών και την αποκατάσταση της ειρήνης σε τόπους όπου γίνονται θηριώδη εγκλήματα, όπως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όπου «τάραχος, ως μη ώφελε, μεταξύ χριστιανών». Προσευχή, έκανε ακόμα, για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την ηθική.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:59

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους νέους επιχειρηματίες, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
14:20
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα
14:09
Σημεία ελέγχου με rapid test Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
14:03
Αδάμος Αδάμου: Γιατί είπε όχι στον Πρόεδρο για να αναλάβει το υπουργείο υγείας
13:59
H Koμισιόν ενεργοποιεί την αγορά 150 εκατομμυρίων προαιρετικών δόσεων από τη Moderna για το 2022
13:55
Το ΑΚΕΛ εκφράζει ελπίδα οι νέες συναντήσεις Λούτ να σηματοδοτήσουν θετικά βήματα στο Κυπριακό
13:54
Αναστέλλεται η αποδοχή Ταχυδρομικών Αντικειμένων για τη Νιγηρία
13:42
Στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις
13:19
Την Τετάρτη ολοκληρώνεται ο καταρτισμός των επιτροπών της Βουλής
13:18
Την εκτίμηση ότι φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης - Συναντήθηκε με την Στ. Κυριακίδου
13:11
Κυριάκος Κούσιος:O Πρόεδρος επαναβεβαίωσε στην κυρία Λουτ την ετοιμότητα του να συμμετάσχει τόσο σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο και σε  ουσιαστικές συνομιλίες
12:55
Το κατοχικό καθεστώς ανέμενε ότι χιλιάδες Ε/κ θα έκαναν αιτήσεις στη λεγόμενη "Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας"
12:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand