Άιντα: Μοναδική και ιστορική ευκαιρία για λύση

Αισιοδοξία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε εκ νέου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε συνεντεύξεις σε Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας, όπου χθες πραγματοποίησε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Άιντα μίλησε για ιστορική ευκαιρία και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν τις συνομιλίες, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.
"Η καλύτερη ευκαιρία που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια, για λύση στο Κυπριακό, είναι η σημερινή", υποστήριξε ο ο Νορβηγός διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία.
Σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" και στην τουρκική τηλεόραση, πρόσθεσε ότι έχει αλλάξει προς το θετικότερο η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και οι δύο ηγέτες εργάζονται πραγματικά καλά μαζί.
Αναφορές έκανε και για το κυπριακό φυσικό αέριο. Αναφέρθηκε σε μεγάλες διαφωνίες, που προ 6 μηνών προκάλεσαν κρίση. "Τώρα", είπε, "η κατάσταση είναι διαφορετική" και σημείωσε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία πως σε περίπτωση λύσης, η διαχείριση θα γίνεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς όφελος των δυο πλευρών.
"Με τη λύση", πρόσθεσε, "νομίζω η Κύπρος θα έχει μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο, αλλά και να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και με όποια χώρα θέλει. Επειδή μέχρι τότε μια ενωμένη Κύπρος θα έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις με όλους αυτούς τους γείτονες, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να αναπτυχθούν σε πνέυμα συνεργασίας".
Ο κ. Άιντα ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια για ένα καλύτερο σχέδιο λύσης σήμερα από το παρελθόν, το οποίο -όπως είπε- να ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες του 21ου αιώνα και να ανταποκρίνεται καλύτερα στη δημοκρατία και τα ευρωπαϊκά κριτήρια από ό,τι το σχέδιο Ανάν.

Σύνταξη: Πόλα Σπόντα
Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ, Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:59

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Συνάντηση προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών
14:45
Εγκρίθηκε το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health αξίας 312 εκατ.
14:43
Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
14:30
Πληρότητες μέχρι 40% στα ξενοδοχεία της Λεμεσού
14:24
Κρεμλίνο: Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
14:20
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 33χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του
14:00
Διαγωνισμός για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας
13:57
Να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση θανάτου του Θανάση, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
13:49
Επίσκεψη Προέδρου ΕΤΕΚ στο εργοτάξιο αποκατάστασης διατηρητέων Αρχιεπισκοπής
13:40
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
13:19
Ν. Δένδιας: Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της
13:12
Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα για όλους του ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και μια σειρά επιπλέον χώρες
12:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand