Σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας – όλα τα σενάρια ανοικτά

Τελεσίγραφο στην Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή ή Grexit έδωσαν Eυρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών μελών της Ευρωζώνης, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαδικαστικά, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε διορία μέχρι την Παρασκευή, για να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο και συνολικό σχέδιο λύσης, το οποίο θα εξεταστεί το Σάββατο στο Eurogroup.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί αρχικά Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και ακολούθως Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την  οποία θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου και του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει ένα λεπτομερές σενάριο για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, υποδεικνύοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Σε δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο κύριος Γιούνκερ σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ετοιμάσει ένα λεπτομερές σενάριο για Grexit, αλλά και σενάριο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σενάριο για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως είχε πει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι το ζήτημα του χρέους θα εξεταζόταν τον Οκτώβριο και τον κατηγόρησε ότι το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό.

Ντόναλντ Τουσκ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 12η Ιουλίου.
Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία έως την Παρασκευή το πρωί,  για να καταθέσει ολοκληρωμένες και συνολικές προτάσεις για μια λύση στο πρόβλημα.
Ο κύριος Τουσκ υπογράμμισε ότι εφόσον χρειαστεί, την Κυριακή οι ηγέτες των 28 θα εξετάσουν και τα χειρότερα σενάρια, περιλαμβανομένης της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί είπε, τότε αναμφίβολα θα υπάρξουν και γεωστρατηγικές συνέπειες.

Άγκελα Μέρκελ

Σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας τήρησε και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ.
Επισήμανε ότι επί του παρόντος, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να περάσουν από την γερμανική βουλή και να υπάρξει έγκριση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση αφορά πλέον ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ελλάδα. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει, λεπτομερέστατες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις, οι οποίες, είπε, θα πρέπει, να ξεπερνούν κατά πολύ το πρόγραμμα που βρισκόταν στο τραπέζι πριν από μερικές ημέρες.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση έως την Κυριακή.

Φρανσουά Ολάντ

Η Γαλλία δεν θέλει Grexit, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάν, υποδεικνύοντας ωστόσο πως αυτή είναι μία απόφαση που πρωτίστως καλείται να πάρει η ίδια η Ελλάδα.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ακόμη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απολύτως το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μέχρι την Παρασκευή μία αξιόπιστη πρόταση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παραμονή στο ευρώ.

Ματέο Ρέντσι

Την ελπίδα ότι η νέα Σύνοδος Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, θα έχει αίσια κατάληξη για το ελληνικό ζήτημα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
Επισήμανε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ανέδειξε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό αφορά όπως είπε, το τί είδους Ευρώπη θέλουμε.
Ο κύριος Ρέντσι σημείωσε ότι επιβάλλεται να οικοδομηθεί μία πολιτική και όχι μόνο οικονομική Ένωση.

Βέρνερ Φάϊμαν

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή τότε θα υπάρξει προετοιμασία για το σχέδιο Βήτα, τόνισε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν.
Επισήμανε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την Κυριακή, η Σύνοδος Κορυφής των 28 θα εξετάσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Μαρία Βρυωνίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:40

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και αναμένει αποτελέσματα από ΕΠΑ
13:47
Ελληνική Τράπεζα: Λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα
13:16
Λευκωσία: Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μαθήτριας σε ώρα λειτουργίας του σχολείου (ΒΙΝΤΕΟ)
13:11
Σε έλλειψη «ενότητας» στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται ο Ζελένσκι στο Νταβός
12:39
Υπό εξέταση η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
12:32
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand