Νέες περικοπές, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Όσμπορν

Μέτρα μείωσης των δαπανών για τα επιδόματα πρόνοιας και αύξησης ορισμένων φόρων, καθώς επίσης την τόνωση του ελάχιστου μισθού, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν κατά την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Όσμπορν είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 37 δισεκατομμύρια λίρες την επόμενη πενταετία. Το 1/3 εξ αυτών θα προέλθει από τη μείωση, κατάργηση ή πάγωμα επιδομάτων, 5 δισεκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και τα υπόλοιπα από περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων.

Το όριο των συνολικών επιδομάτων που μπορεί να λαμβάνει ένα νοικοκυριό μέσα σε ένα έτος μειώνεται από 26.000 λίρες σε 23.000 για το Λονδίνο και σε 20.000 για την υπόλοιπη χώρα.

Αύξηση ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό για την άμυνα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για δαπάνες της τάξης του 2% του ΑΕΠ και στις δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS. Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου περιορίζονται στο 1% ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το 2015 προβλέπεται να φτάσει το 2,4%, όντας «ταχύτερος από των ΗΠΑ», όπως τόνισε ο κ. Όσμπορν. Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης την υιοθέτηση μιας Δημοσιονομικής Χάρτας που θα δεσμεύει την εκάστοτε βρετανική κυβέρνηση να συντηρεί δημοσιονομικό πλεόνασα σε ομαλούς οικονομικούς καιρούς. Η παρούσα κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επιτύχει πλεόνασμα κατά το οικονομικό έτος 2019/20.

Ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι η βρετανική οικονομία είναι «θεμελιωδώς ισχυρότερη» σε σχέση με μία πενταετία πριν. «Αρκεί να δείτε την κρίση που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα ενώ σας μιλώ για να συνειδητοποιήσετε ότι αν μια χώρα δεν έχει έλεγχο του δανεισμού της, ο δανεισμός καταλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχώρησαν τον Απρίλιο οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ
21:39
Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία, χαρακτηρίζει ο Σολτς την αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
21:31
Ο Μπάιντεν χαιρετίζει και στηρίζει την «ιστορική υποψηφιότητα» Φινλανδίας και Σουηδίας για το ΝΑΤΟ
21:18
Επενδύσεις, απλοποίηση διαδικασιών για ανανεώσιμες και προώθηση των φωτοβολταϊκών μεταξύ άλλων προτάσεων στο πακέτο REPowerEU της Κομισιόν
21:17
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τεκμηριώνει "προφανή εγκλήματα πολέμου" στην Ουκρανία
21:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand