Η κυπριακή πολιτική ηγεσία για το ελληνικό δημοψήφισμα

Στη Λευκωσία, η πολιτική ηγεσία σχολιάζει και τοποθετείται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα σταθεί αλληλέγγυα στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει αναδιάρθρωση των όρων, ώστε να καθίσταται βιώσιμο το χρέος της.
Πρωτίστως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε απόλυτο σεβασμό στην απόφαση του ελληνικού λαού, όχι μόνο από τη Λευκωσία, «αλλά και από το σύνολο των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».
Πρόσθεσε ότι οφείλει να αναγνωρίσει τη θετική προσέγγιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η επικράτηση του ΟΧΙ δεν σημαίνει με κανένα τρόπο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ένα άλλο σημείο που θέλω να επισημάνω», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι η αποφασιστικότητα, με την οποίαν αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει μια συμφωνία που θα επιτυγχάνει τους στόχους, που πρέπει να είναι και στόχοι της Ευρώπης: 1. Μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες και ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση που η Ελλάδα αντιμετωπίζει. 2. Η ανάπτυξη που πρέπει να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένους πόρους».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι και για τα δύο, αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση είναι να ληφθεί υπόψη η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα, και είμαι βέβαιος, και ο πρωθυπουργός θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους, ώστε το συντομότερο να επιτύχουν και να επιτύχουμε μια συμφωνία η οποία θα κρατά την Ελλάδα στην ΕΕ, θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ και θα δημιουργεί προοπτικές που να διασφαλίζουν το μέλλον και καλύτερες συνθήκες για τον Ελληνισμό».
Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα θα πρέπει να ηχήσει εις «ώτα ακουόντων, για αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη, με πολιτικές επενδύσεων, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής».
Εξέφρασε «ολόψυχη συμπαράσταση προς τον αδελφό ελληνικό λαό, ο οποίος «με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας στην ΕΕ που οδηγούν σε ύφεση, ανεργία, κοινωνική δυστυχία και σε χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αναμένεται η συνομολόγηση μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, με επίδειξη από τους θεσμούς της αναγκαίας κατανόησης και της επιβαλλόμενης αλληλεγγύης που είναι θεμελιακή αρχή της ΕΕ.
Τόνισε ότι σε αυτή τη συμφωνία πρέπει να ρυθμίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή, με σεβασμό στην κοινωνική συνοχή και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πακέτο και πρόνοιες για χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευχήθηκε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών το συντομότερο, για το καλό της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος είναι άκρως πιεστικός.
Σε δήλωση πριν από την έναρξη γεύματος με τους πρέσβεις της ΕΕ, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει η θέληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών και άλλων θεσμών για να μπουν σε ένα διάλογο.
«Χαιρετίζουμε», είπε ο κ. Νεοφύτου, «τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι δεν εκλαμβάνει το αποτέλεσμα ως μήνυμα για ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ως μήνυμα για συνεργασία με την Ευρώπη και τους θεσμούς, για κατάληξη σε ένα βιώσιμο μνημόνιο ή συμφωνία».
Σε ανακοίνωση νωρίτερα, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Σημειώνει επιπλέον ότι «είναι κρίσιμο αυτή να επιτευχθεί το συντομότερο μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας και να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Επίσης σε ανακοίνωση, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστό από όλους ανεξαιρέτως, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
«Επιπρόσθετα, ο ελληνικός λαός και ο Ελληνισμός στο σύνολό του πρέπει να διαφυλάξει την εθνική ενότητα και ομοψυχία του. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, στηρίζουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη πως στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό οφείλουμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός ελληνισμός χρειαζόμαστε την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στη καρδιά της Ευρώπης».
Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι, σε μια εποχή που η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια ενδεχόμενη απομόνωση ή απομάκρυνση της Ελλάδας, θα συνιστούσε αρνητική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι αναμένει από την κυπριακή κυβέρνηση να στηρίξει με ειλικρίνεια τις προσπάθειες της Ελλάδας.
«Τώρα», είπε ο κ. Σιζόπουλος, «είναι η ώρα της ενότητας και μιας νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς, είναι ώρα να αποδειχθεί στην πράξη η βούληση και η ειλικρίνεια των θεσμών για μια έντιμη συμφωνία».
Σημείωσε πως η συμφωνία αυτή πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό στη λαϊκή βούληση και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, τη βιωσιμότητα του χρέους μετά και την επίσημη έκθεση του ΔΝΤ και αναπτυξιακές προοπτικές, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και να αντιμετωπίσει με επάρκεια την ανθρωπιστική κρίση.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης ότι «είναι ώρα να εγκαταλειφθούν οι μονόπλευρες πολιτικές της λιτότητας που επέβαλλαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τα υπερσυντηρητικά κέντρα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η πολιτική των μνημονίων αποδεδειγμένα παράγει φτώχεια και εξαθλίωση στους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου και δημιουργεί μια Ευρώπη των δύο, αν όχι πολλών, ταχυτήτων».
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να εδραιώσει την ενότητα, την ομοψυχία και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα, προκειμένου να ληφθούν οι τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται.
«Η Κύπρος», είπε ο κ. Συλλούρης, «τώρα παρά ποτέ, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα. Τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα και η κατάσταση οριακή. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να δώσουν στην Ελλάδα μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία και να προχωρήσουν σε μια τολμηρή μείωση του ελληνικού χρέους».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου τόνισε ότι το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος «δεν επιτρέπει καμιά παρεξήγηση, καμιά αμφιβολία. Οι θεσμοί και η Ευρώπη έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τη δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος με μεγάλη πλειοψηφία επέστρεψε το τελεσίγραφο, απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών της Τρόικας».
Η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία και την ευθύνη και το συντομότερο να δεχθεί μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι, «όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιχειρηθεί, από κάποια κέντρα αποφάσεων, η παραδειγματική τιμωρία του ατίθασου λαού, που δεν υπέκυψε στα δικά τους σχέδια».
Πρόσθεσε ότι «αν επικρατήσει η λογική της αποκοπής του όποιου μέλους αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε η ΕΕ θα οδηγηθεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε σταδιακό ακρωτηριασμό και σε πολιτικό θάνατο, με απρόβλεπτες οικονομικές και άλλες συνέπειες πάνω σε όλους τους λαούς της ηπείρου».
Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι «από σήμερα η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και αναμένουμε από την κυπριακή κυβέρνηση να σταθεί, έστω και τώρα, στο πλευρό του ελληνικού λαό παραμερίζοντας ιδεοληψίες και προσωπικές ατζέντες».

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση για πρωτοφανή ρωσοφοβία
21:53
Συμφωνία TotalEnergies - Qatar Energy για εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου
21:44
Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία
21:00
Πάνω από 730 οι συλλήψεις στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης
20:24
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ, βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της «Στη Φωλιά του Κούκου»
19:55
Αναβλήθηκε και πάλι η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1 για τη Σελήνη
19:47
Θετική και εύστοχη για τη ΔΗΠΑ η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:25
ΕΛΑΜ: "Τεράστιους κινδύνους εγκυμονεί η επιμονή του ΠτΔ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία"
19:10
Δίωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου επηρεάζει οκτώ πτήσεις
19:01
Ραϊσί: "Θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα όσοι αντιτίθενται στην ασφάλεια του Ιράν"
18:53
Ρωσία: Δεκαετής κάθειρξη σε λιποτάκτες ή όσους αρνούνται να πολεμήσουν
18:40
Το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν Νίκος Αναστασιάδης και Ντέιβιντ Χάρις στη Νέα Υόρκη
18:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand