"Αδυσώπητο Μίσος" - όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει λύση

Για το ιστορικό μυθιστόρημα «Αδυσώπητο μίσος» που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2014 από τις εκδόσεις "Γερμανός" μιλά στο riknewsη συγγραφέας Τέρψα Αγαθοκλέους - Παπακώστα.

Το βιβλίο αναφέρεται στην περίοδο της αποικιοκρατίας και του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, γεγονότα τα οποία η συγγραφέας έζησε από πρώτο χέρι. Έφηβο κορίτσι τότε, μόλις 13 ετών, θυμάται τον αγώνα που έδιναν μικροί και μεγάλοι, ο καθένας από το πόστο του, για να βοηθήσουν στην αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Η Τέρψα Αγαθοκλέους - Παπακώστα γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον Καναδά. Είναι εκπαιδευτικός και ζει και εργάζεται στην Άρτα. Εδώ και χρόνια αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες με μόνο στόχο την προβολή της Κύπρου και του κοινωνικοπολιτικού της προβλήματος.


«Αδυσώπητο Μίσος» – Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια ιστορικά σημαντική περίοδο για την Κύπρο. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εντελώς παραπλανητικός. Ουδεμία σχέση έχει με οποιοδήποτε είδος μίσους ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το αντίθετο θα έλεγα, εφόσον περιγράφει μακροχρόνιες και ακλόνητες σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε απλούς πολίτες των δύο κοινοτήτων. Επέλεξα τον τίτλο αυτό, διότι θεώρησα ότι θα ήταν ένας ελκυστικός τίτλος για τον αναγνώστη.

Ταραγμένα χρόνια. Πώς ήταν η ζωή σε μια τέτοια περίοδο για ένα έφηβο κορίτσι;

Ένας συνεχής αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία. Άνισος αλλά ισχυρός, που δεν επέτρεπε σε ένα κορίτσι 13 ετών να αντιληφθεί ότι υπήρξε έφηβος. Διότι ο τρόπος σκέψης, οι ενέργειες και οι αντιδράσεις του, κάθε άλλο παρά εφηβεία μαρτυρούσαν.

Αν κάνατε μια σύγκριση με τη νεολαία της σημερινής εποχής, παρά το γεγονός ότι διαφέρουν πολύ τα δεδομένα, βρίσκεται να υπάρχουν κοινά στοιχεία στον τρόπο σκέψης ή αντίδρασης;

Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα για τη σημερινή νεολαία, είναι εξ ολοκλήρου διαφορετικά από εκείνα της δικής μας γενιάς. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της καινούργιας τεχνολογίας, ο νέος σήμερα, αγωνίζεται για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής ή για ένα καλύτερο μέλλον. Οι δικοί μας στόχοι υπήρξαν εντελώς διαφορετικοί. Θεωρώ ότι, όταν υποβάλλει κάποιος τη ζωή του καθημερινά σε κίνδυνο για την ιδέα της ελευθερίας, αυτό σημαίνει πιθανώς, ότι είναι έτοιμος και να τη θυσιάσει για την ιδέα αυτή.

Πώς αποφασίσατε να ξεδιπλώσετε την όλη πλοκή γύρω από τη σχέση μεταξύ μιας Ελληνοκύπριας και ενός Τουρκοκύπριου; Ήταν δηλαδή σύνηθες να αναπτύσσεται ερωτική σχέση ανάμεσα σε άτομα των δύο κοινοτήτων;

Όχι θα έλεγα. Δεν ήταν σύνηθες να αναπτύσσεται ερωτική σχέση ανάμεσα σε άτομα των δύο κοινοτήτων, κυρίως κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Η πλοκή γύρω από τη σχέση μεταξύ της Ελληνοκύπριας Λύδιας και του Τουρκοκύπριου Κερέμ, είναι εντελώς μυθιστορηματική. Μέσα από την ερωτική αυτή σχέση, θέλησα (κυρίως με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού), να στείλω το μήνυμα στους νέους, ότι η επανασύνδεση της πατρίδας μας είναι εφικτή και αναγκαία για το καλό και των δύο.

Κάποια γεγονότα από την αγγλοκρατία φαντάζομαι έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Τι θυμάστε με νοσταλγία από τότε και τι θα θέλατε να ξεχάσετε;

Αυτό που θυμάμαι με νοσταλγία από την περίοδο της αγγλοκρατίας, είναι η μαχητικότητα και οι αγώνες της μαθητιώσας νεολαίας, ιδιαίτερα. Είναι απερίγραπτο αυτό το οποίο βιώναμε καθημερινά, στους δρόμους, τα σοκάκια, στις ταράτσες ή τις αυλές των σχολείων. Αυτό που θέλω να ξεχάσω, είναι τη φοβισμένη φωνή της μητέρας μου, η οποία μας καλούσε να φύγουμε από την αυλή, μήπως και μας ερχόταν καμία αδέσποτη από τα τανκς των Άγγλων στρατιωτών, που είχαν θρονιαστεί στο κατώφλι του σπιτιού μας.

Ακολούθησαν τα γεγονότα του 63 - 64 αλλά και η τουρκική εισβολή του 1974. Πώς τα βιώσατε εσείς;

Στα γεγονότα του 63-64, μαθήτρια τότε του Λανιτείου Γυμνασίου Θηλαίων Λεμεσού, μετέφερα τρόφιμα, πολεμοφόδια και υλικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, διασχίζοντας με μηχανάκι την τουρκική φρουρά στη Λεμεσό. Κατά την περίοδο της εισβολής ήμουν στον Καναδά, όπου και έπαιρνα όλες τις πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση στην Κύπρο νομίζετε ότι θα ήταν εφικτή η επανασύνδεση και η ομαλή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων;

Πιστεύω ακράδαντα, ότι το συμφέρον των δύο κοινοτήτων, είναι να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά χωρίς εξωγενείς παράγοντες και επιδράσεις. Πεποίθησή μου δε είναι ότι, όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση.


Γιατί επιλέξατε να ζήσετε και να εργαστείτε στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα μου πρόσφερε την ανάλογη μόρφωση, μέσα από την οποία απέκτησα όλα εκείνα τα εφόδια που μου επέτρεψαν να επιτύχω στη ζωή και την οικογένεια. Η Ελλάδα μού άνοιξε την αγκάλη της και με δέχτηκε σαν όλα τα παιδιά της. Η Ελλάδα με αγάπησε και για το λόγο αυτό την αγαπώ και εγώ. Όταν η νοσταλγία γίνεται έντονη πολύ, τότε μπαίνω στο αεροπλάνο και κατεβαίνω στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, για να αναπνεύσω λίγο ζεστό αέρα και να ακούσω τα αηδόνια να κελαηδούν στις Πλάτρες. Τόσο υπέροχα... μα τόσο υπέροχα...

Κάνοντας απολογισμό μέχρι τώρα, αν σας δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναζήσετε τη ζωή σας τι θα αλλάζατε ή τι θα επαναλαμβάνατε;

Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να επαναλάβω κάτι από τη ζωή μου. Πόθος μου αβάστακτος, όπως άλλωστε και όλων των Κυπρίων νομίζω, είναι να δω μια μέρα την πατρίδα μου ενωμένη και ελεύθερη. Πολύ με πληγώνει αυτό το μισοφέγγαρο από άκρη σε άκρη του Πενταδάκτυλου!

Η συγγραφική σας δράση θα έχει συνέχεια και αν ναι τι να περιμένουμε και πότε;

Δεν γνωρίζω ακόμη. Το «Αδυσώπητο Μίσος» κυκλοφόρησε μόλις το περασμένο φθινόπωρο. Τέλος Αυγούστου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη και αρχές του 2016 στην Αθήνα. Έχω προτάσεις από πολλές πόλεις της Ελλάδας για να κάνω την παρουσίαση - η οποία συνοδεύεται από εκδήλωση για την Κύπρο - και για το λόγο αυτό δεν έχω σκεφτεί να γράψω κάτι άλλο προς το παρόν.

Αν γινόσασταν ένας σύγχρονος Νώε τι θα παίρνατε μαζί σας στην κιβωτό;

Την Κύπρο ζωγραφιά... Δίχως το κόκκινο...

Συνέντευξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:45

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/2022
16:49
Ζητήματα βιώσιμου τουρισμού και η μεσογειακής στρατηγικής για την εκπαίδευση στη σημερινή Υπουργικής Σύνοδο για το Περιβάλλον
16:38
Μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Επισκοπής Πάφου και Νατάς - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
16:18
Προχωρούν με διεξαγωγή δημοσκόπησης οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι
16:12
Στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σχετικά με την έρευνα για συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, λέει η ΑΑΔΙΠΑ
16:07
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Επτά συλλήψεις σε μια βδομάδα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για υποθέσεις παράνομης παγίδευσης πουλιών
15:51
Πέραν των 19 εκ. ευρώ διαθέσιμα σε Κύπριους δικαιούχους από το Erasmus+ για το 2023
15:31
«Αρνητική» πλέον η προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου σύμφωνα με τον οίκο Fitch
15:25
ΝΤΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
15:07
Ευθύνες στην Άγκυρα επιρρίπτει η Αθήνα για τα δύο ναυάγια
14:59
Πέθανε ο 36χρονος που ξυλοκοπήθηκε -Υποπτοι για φόνο εκ προμελέτης οι συλληθέντες
14:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand