ΕΑΤ : Δεν υπάρχει σχέδιο περικοπών των ελληνικών καταθέσεων

Ο Andrea Enria, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών(ΕΑΤ), το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, απορρίπτει φήμες περί περικοπών των ελληνικών καταθέσεων.

Σε δήλωση του αναφέρει : «Δεν είμαι ενήμερος για κανένα σχέδιο για επιβολή περικοπών στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Αμφιβάλλω πολύ ότι οποιαδήποτε αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Η ΕΑΤ θα αρχίσει αμέσως την διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει την Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή της Κυριακής" αναφέρει ότι το επόμενο πρόγραμμα δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ σημειώνει ότι η οικονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, καθώς "τη δεκαετία πριν την κρίση ελήφθησαν λάθος οικονομικές αποφάσεις που οδήγησαν σε μη βιώσιμες λύσεις, όπως έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ το 2009".

Με δεδομένο ότι λόγω αυτών έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, οδηγήθηκε στη λύση του δανεισμού από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν, είπε, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση να διορθωθούν τα προηγούμενα λάθη. Γι' αυτό η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη προσαρμογή που ήταν πολύ επιμονή για τον πληθυσμό. Μάλιστα παραδέχεται ότι η Ελλάδα ξεκίνησε την εξυγίανση της οικονομίας της από το πιο αρνητικό σημείο σε σύγκριση με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνει επίσης ότι ως Ευρωπαίος και δημοκράτης "σέβομαι πλήρως το δημοψήφισμα", τονίζει ότι θέλει την Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης και συμπληρώνει πως "γι' αυτό ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία".

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:46

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής έως το 2050, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
21:41
Συνολικά 479 καταγγελίες στην Πάφο για τροχαίες παραβάσεις
20:43
Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021
20:27
Ένας θάνατος και 200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
19:50
Η Τεχεράνη συμφωνεί στην επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
19:40
Αεροσκάφος της EgyptAir που εξέπεμψε σήμα κινδύνου επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Καΐρου
19:37
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Λιοπετρίου
19:34
Πτώση παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο
19:03
Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας
18:35
Νέος σεισμός 3,1 βαθμών, με επίκεντρο στην περιοχή Γεράσας
18:12
Για το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στη ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Βαρβιτσιώτης
17:59
Η υπόσχεση του Ουάρντα ενόψει Ομόνοιας (VIDEO)
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand