25 εκ. τενεκεδάκια αλουμινίου ανακύκλωσε το Cans for Kids

Ο βραβευμένος με παγκόσμιο βραβείο περιβάλλοντος, Σύνδεσμος για Παιδιά (Cans for Kids) κατάφερε από την ίδρυσή του το 1990 να συλλέξει για ανακύκλωση 25 εκατομμύρια τενεκεδάκια αλουμινίου.

Ο Σύνδεσμος συνέβαλε με τον τρόπο αυτό σημαντικά στη μείωση του όγκου σκουπιδιών, στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ιατρικής περίθαλψης που προσφέρεται στα παιδιά, αφού χρησιμοποιεί τα έσοδά του για αγορά ιατρικού εξοπλισμού για παιδικούς θαλάμους των κυπριακών νοσοκομείων.

Πέραν αυτών, ο Σύνδεσμος για Παιδιά Cans for Kids κατάφερε να αναδείξει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης, αφού πρόσφατα κέρδισε το λεγόμενο «Όσκαρ για το Περιβάλλον» ή αλλιώς το Διεθνές Περιβαλλοντικό Βραβείο «Energy Globe 2013» στην κατηγορία «νεολαία», από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή Energy Globe, που έχει έδρα την Αυστρία.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Αντιπρόεδρος του Cans for Kids Ρόζι Χαραλάμπους, είπε ότι το 1990 που ιδρύθηκε το Cans for Kids δεν υπήρχε πραγματική περιβαλλοντική συνείδηση ή ανακύκλωση στο νησί.

Εξήγησε ότι προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να συλλέγει τενεκεδάκια αλουμινίου αποφασίστηκε να υπάρξει μια φιλανθρωπική διάσταση, χρησιμοποιώντας δηλαδή τα έσοδα για αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τους παιδικούς θαλάμους του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ. Μέχρι σήμερα αγοράστηκε εξοπλισμός πέραν των 260.000 ευρώ.

Οι στόχοι μας, είπε, είναι η αύξηση της ανακύκλωσης στο νησί, η ενθάρρυνση ατόμων να γίνουν εθελοντές - ακόμη και για μόνο μία ώρα την εβδομάδα – και η βελτίωση του επιπέδου της ιατρικής φροντίδας που προσφέρεται για τα άρρωστα παιδιά στην Κύπρο.

Το Cans For Kids συνέχισε, ανακυκλώνει το 10% από όλα τα τενεκεδάκια αλουμινίου που εξάγονται από την Κύπρο και έχει καταφέρει μέσα σε 25 χρόνια να εξαπλωθεί σε όλο το νησί με τη βοήθεια εθελοντών ηλικίας από 10 μέχρι 70 ετών. Οι χώροι συλλογής αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.cansforkids.org.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της ανακύκλωσης, το Cans for Kids φιλοξενεί συχνά επισκέψεις σχολείων στον χώρο διαλογής, εξηγώντας στους μαθητές όλα τα θέματα που αφορούν το έργο της οργάνωσης και πώς μπορούν να βοηθήσουν.

Εν τω μεταξύ, το Cans for Kids έχει μόλις ολοκληρώσει ένα έργο με την τουρκοκυπριακή οργάνωση «Ομάδα Πράσινης Δράσης Κύπρου», η οποία προσφέρει παρόμοιο έργο.

"Αυτό, πιστεύω, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρο το νησί», είπε η κ. Χαραλάμπους.

Ερωτηθείσα πώς βλέπει τις προσπάθειες ανακύκλωσης στην Κύπρο, η κ. Χαραλάμπους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει την εντύπωση πως ο κόσμος είναι είτε πολύ ενθουσιασμένος με την ιδέα αυτή είτε απλά δεν ασχολείται καθόλου.

“Συχνά, νομίζω, ότι απλά δεν συνειδητοποιούν πόσο εύκολο είναι να διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους στο σπίτι και να τα πάνε σε ένα σημείο ανακύκλωσης. Επίσης, πιστεύω ότι πολλοί δεν γνωρίζουν καν κάποια βασικά πράγματα” είπε, και πρόσθεσε ότι ρίχνοντας ένα τενεκεδάκι από αλουμίνιο κάνουμε σπατάλη ενέργειας.

Είπε, επίσης, ότι τα παιδιά που επισκέπτονται το Cans for Kids μένουν έκπληκτα όταν βλέπουν το έργο που γίνεται και τις τεράστιες ποσότητες από τενεκεδάκια που συμπιέζονται.

"Νομίζω ότι εάν περισσότεροι ακόμη άνθρωποι καταλάβαιναν πραγματικά τον αντίκτυπο της ανακύκλωσής τους πάνω στο περιβάλλον μας, θα προχωρούσαν καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην κάνουμε ανακύκλωση”, είπε.

Παγκόσμιο Βραβείο

Τα περιβαλλοντικά βραβεία Energy Globe Awards είναι τα πιο γνωστά ανά το παγκόσμιο και απονέμονται κάθε χρόνο στις εξής κατηγορίες: γη, φωτιά, αέρας, νερό και νεολαία. To Cans for Kids κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «νεολαία» για το 2013 σε μια φαντασμαγορική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία.

Η κ. Χαραλάμπους, η οποία παρέλαβε το βραβείο, είπε ότι το βραβείο Energy Globe είναι γνωστό και ως «Περιβαλλοντικό Όσκαρ» και πρόσθεσε ότι ήταν ένα τεράστιας σημασίας βραβείο για την Κύπρο.

Η τελετή, είπε, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο από την αυστριακή τηλεόραση, έβαλε την Κύπρο στον περιβαλλοντικό χάρτη.

** Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:20

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Κατέκτησε το κύπελλο η Ντόρντμουντ-Παρέμεινε ζωντανή για τον τίτλο η Ρεάλ
10:36
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σάμπο στη Λεμεσό
10:32
Το Ανώτατο ακύρωσε διατάγματα σύλληψης και έρευνας εναντίον ατόμων στην υπόθεση με το βαν
10:25
Οι διαιτητές του κυπέλλου
10:20
Η Ένωση Δήμων καλεί τη νέα Βουλή, που θα σχηματιστεί να επανεξετάσει τη Μεταρρύθμιση
10:13
Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύσσεται αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή
09:58
Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μέσα σε τέσσερις ημέρες
09:44
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου
09:35
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Ικανοποιημένες Παπαϊωάννου και Παναγή
09:19
Η συνέντευξη του Τσέντομιρ Γιανέφσκι για τον τελικό κυπέλλο
09:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand