Με βιοανάδραση θεραπεύονται χρόνιοι πονοκέφαλοι στα παιδιά

Tο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ δημιούργησε θεραπεία για την ανακούφιση των χρόνιων πονοκεφάλων στα παιδιά. Η θεραπεία εφαρμόζει τη μέθοδο της βιοανάδρασης, με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας, η οποία καθοδηγεί τον ασθενή να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς πόνο.

Η ομάδα του νοσοκομείου δούλεψε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο συνδυασμός του να μαθαίνουν τα παιδιά να χαλαρώνουν με το να βλέπουν τους εαυτούς τους σε μια κατάσταση ελεύθερη από τον πονοκέφαλο, θα ενίσχυε την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους πονοκεφάλους τους.

Η μελέτη έγινε με δέκα παιδιά, των οποίων η μέση συχνότητα πονοκεφάλων ήταν 17 μέρες το μήνα – ο κάθε πονοκέφαλος διάρκειας 19 ωρών αν στο παιδί δεν εχορηγείτο φάρμακο. Με φάρμακα, η διάρκεια μειώνεται κατά μέσο όρο στις έξι ώρες, αλλά το φάρμακο δεν μείωσε τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Στην αρχική συνάντηση, τα παιδιά έβγαλαν φωτογραφίες κάνοντας διάφορους μορφασμούς, από χαρά σε ανυπόφορο πόνο. Οι εικόνες αυτές συνδυάζονταν τότε με γραφικά που απεικόνιζαν τον πόνο. Έπειτα, τα παιδιά καθοδηγούνταν στη διάρκεια 10 συναντήσεων στην εξάσκηση της χαλάρωσης μέσω βιοανάδρασης και στο να συνδυάζουν την επιτυχή χαλάρωση με της ελεύθερες από πόνο εικονικές φωτογραφίες του εαυτού τους.

Στη διάρκεια της κάθε συνάντησης, τα παιδιά καθοδηγήθηκαν να κοιτάζουν την οθόνη και να προσπαθούν να χαλαρώσουν, καθώς έβλεπαν εικονικές αναπαραστάσεις του εαυτού τους και του πόνου τους. Η παρουσίαση τούς πήρε από κατάσταση πόνου σε κατάσταση χαλάρωσης χωρίς πόνο.

Η επιτυχής χαλάρωση μετρήθηκε μέσω μείωσης της Γαλβανικής Αντίδρασης του Δέρματος (GSR), η οποία αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου που παρακολουθείται με ηλεκτρόδια.

Εννέα από τα παιδιά ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα 10 συναντήσεων και ανέφεραν ότι ο πόνος τους μειώθηκε και η ποιότητα ζωή τους βελτιώθηκε σημαντικά, όταν ρωτήθηκαν στον ένα και στους τρεις μήνες μετά τη θεραπεία. Οι περισσότεροι δήλωσαν μάλιστα ότι εφάρμοσαν τις νεοαποκτηθείσες τους δεξιότητες χαλάρωσης και απεικόνισης και εκτός εργαστηρίου.

Οι ερευνητές σημείωσαν, επίσης, ότι «σε όλα τα μέτρα έκβασης, δεν διαπιστώθηκαν οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ των ασθενών με ημικρανίες και αυτών με πονοκεφάλους που προκαλούνται από το στρες». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σύστημά τους, συνδυάζοντας δηλαδή την βιοανάδραση με την εικονική πραγματικότητα, «είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί παιδιατρικά» και συνεχίζουν την έρευνά τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:22

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Β. Κορέα πρέπει να προετοιμαστεί τόσο «για διάλογο» όσο και «για σύγκρουση» με τις ΗΠΑ
06:43
Νέα πλήγματα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
06:28
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ξηρασία μπορεί να είναι «η επόμενη πανδημία»
06:12
17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand