Καταδίκη πραξικοπήματος - Ανάγκη απαλλαγής από βάρος προδοσίας -video-

Η σημερινή μαύρη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος, στρέφει τη μνήμη πίσω σε γεγονότα που ο καθένας καταδικάζει και εύχεται να μην επαναληφθούν, τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση για τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974.

"Η σημερινή ημέρα", προσθέτει, "είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και της ελευθερίας και όσων έδωσαν τη ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει επίσης ότι "έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, οφείλουμε να εργαστούμε με σύμπνοια για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του και να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας".
Τονίζει επιπλέον ότι "είναι επιτακτική η ανάγκη για απαλλαγή από το άγος και το βάρος της προδοσίας, με την εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του λαού και των θεσμών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την πορεία, καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να παραδειγματιστούμε από τις αποτυχίες και τα αποτελέσματα της διχόνοιας και να παραμερίσουμε έριδες και μικρότητες".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύει ότι "οφείλουμε, λαός και ηγεσία να πορευθούμε με συλλογικότητα, με συναίνεση, και με σεβασμό στην ιστορία και στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης".

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δήλωση για τη σημερινή μαύρη επέτειο και εξερχόμενος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου παρέστη στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής σε βάρος της Κύπρου. Παρακολουθήστε τι είπε:

Δέσμευση για θαρραλέα βήματα στο Κυπριακό
Εξάλλου, μιλώντας χθες το βράδυ σε δεξίωση στην Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής για την κατάληψη της Βαστίλλης και την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευσή για θαρραλέα βήματα και επίδειξη αποφασιστικότητας για επιτυχή κατάληξη σε μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
"Την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, "θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων", τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται, για επιπλέον ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γαλλία.
Ο Γάλλος πρεσβευτής διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μπορεί να βασιστεί στην αποφασιστική στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών, διαμηνύει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ
14:42
"Υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ Μπορέλ και προέδρου Αναστασιάδη" δηλώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος(βίντεο)
14:30
« Μέχρι το τέλος να παλέψουμε για το πρωτάθλημα» : Δηλώσεις Πίττα, Πέδρο και Δημητρίου
14:20
Τί συζήτησαν Αναστασιάδης -Μπορέλ Γραπτή δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου
14:09
Η αύξηση των κρουσμάτων στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τους επιδημιολόγους, την Τρίτη
13:33
Παραδόθηκαν το πρωί 3570 δόσεις εμβολίων στους Τουρκοκύπριους
13:30
Π. Προδρόμου: Μεμονωμένες οι περιπτώσεις εκείνων που αντιδρούν στην υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση (Βίντεο)
13:23
Eurostat: Οι γυναίκες συνέχισαν να υποεκπροσωπούνται σε αριθμό σε διοικητικές θέσεις στην ΕΕ το 2020
13:03
Μπεργκ : «Θα είναι κλειστό ματς, να φθάσουμε κοντά στο καλύτερο μας επίπεδο»
13:01
Έκθεση για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα
12:58
Γ. Καρούσος: Δεν είναι ριψοκίνδυνη η απόφαση για άνοιγμα στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί χωρίς κανένα περιορισμό (Βίντεο)
12:40
Χ. Ακάρ: Το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη εξαιτίας της κακοκαιρίας
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand