Δάνειο 7δις. στην Ελλάδα για τον Ιούλιο προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δώσει στην Ελλάδα ένα δάνειο γέφυρα ύψους 7 δις ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τον μήνα Ιούλιο χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στην πρόταση αναφέρεται πως το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο γέφυρα είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η Βρετανία και η Τσεχία αντιτίθενται έντονα σ' αυτήν.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει μονομιάς και τα 7 δις ευρώ, γεγονός που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης.

Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΕ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση αντίστοιχης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η έκθεση της Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Επιπλέον η Επιτροπή προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%. Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να επανέλθει η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.