Βουλή: Καταδίκη πραξικοπήματος και εισβολής

Σε ειδική συνεδρία το πρωί, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής σε βάρος της Κύπρου.

Στις ομιλίες τους, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων αναφέρθηκαν στη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου και των όσων ακολούθησαν, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Στη συνεδρία παρέστη και μίλησε και ο πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Γιαννάκης Ομήρου
Για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού, πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει την πάγια αδιαλλαξία της, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Η επιθυμία μας για λύση, είπε, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε διευθέτηση, ούτε σημαίνει ότι οι αντιστάσεις του Κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν υπό το βάρος της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.
Προειδοποίησε επίσης όσους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα περίοδο ως δήθεν ευκαιρία για λύση, στηριζόμενοι στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, να μην τρέφουν αυταπάτες.
Εάν η λύση είναι ανισοβαρής και ατελέσφορη, τόνισε ο κύριος Ομήρου, ο λαός και πάλι θα την απορρίψει.
Σαρανταένα χρόνια από την ημέρα της προδοσίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, η κυπριακή πολιτεία ενωμένη μνημονεύει και τιμά όσους στάθηκαν όρθιοι και υπερήφανοι απέναντι στην προδοσία και τη βαρβαρότητα, προτάσσοντας τα στήθη τους στη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β'.

Άνγκλου Φαρούτζια
Σοβαρό έγκλημα σε βάρος της δημοκρατίας, χαρακτήρισε το πραξικόπημα, ο πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, Άνγκλου Φαρούτζια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής, ο κύριος Φαρούτζια αναφέρθηκε στις μαύρες εκείνες ημέρες του 1974, καθώς και στη φιλοξενία του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στη Μάλτα, αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
Ο Μαλτέζος αξιωματούχος τόνισε ότι το πραξικόπημα αποτελεί πράξη ντροπής, από την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να διδαχθεί και ειδικά οι Κύπριοι, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι πιστεύουν στην πραγματική δημοκρατία, οφείλουν να διατρανώσουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ ξανά να συμβεί κάτι τέτοιο στις επερχόμενες γενιές.

ΔΗΣΥ
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου τόνισε ότι τα μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες και ότι στόχος είναι η επανένωση της πατρίδας μας.
Πληρώσαμε, είπε, ανεπανόρθωτα την εθνική διχόνοια στο παρελθόν, υποδεικνύοντας ότι καμία σκοπιμότητα και
κανένα συμφέρον δεν μπορεί να τίθεται πιο πάνω από την τιτάνια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας καλύτερης Κύπρου.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αποτίοντας φόρο τιμής στις ηρωικές μορφές των τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974, απηύθυνε μήνυμα για συστράτευση.
Χρέος όλων, είπε, είναι να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο ειρήνης, συνεργασίας, ευημερίας και προκοπής.

ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ στήριξε και στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έπραξε η αντιπολίτευση επί Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, να διαπραγματευθεί με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές λύσης και στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Σαρανταένα χρόνια μετά την προδοσία του μαύρου Ιούλη, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά.
Ο χρόνος, τόνισε, μπορεί να δαμάζει τα πάντα, όχι όμως την αλήθεια.
Μιλούμε για προδοσία, είπε ο Άντρος Κυπριανού, γιατί υπήρξαν προδότες και μιλούμε για έγκλημα, γιατί υπήρξαν αυτοί που εγκλημάτισαν σε βάρος του τόπου μας.

ΔΗΚΟ
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Βουλή με τη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση, δηλώνει, ότι δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.
Αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1974, ο κύριος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται λύση διχοτομική, που να δίνει επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία ή λύση "καλής γειτονίας" δύο κρατιδίων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη κατηγορώντας τον, ότι συζητεί και αποδέχεται τα συμφωνηθέντα Χριστόφια - Ταλάτ, τα οποία κατακεραύνωνε και δεσμευόταν να ανακαλέσει.

ΕΔΕΚ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα τόνισε ότι ο κυπριακός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για λύση, που θα διασφαλίζει μια ακέραια και λεύτερη πατρίδα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.
Μόνο μια τέτοια λύση, είπε, μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και να φέρει τη μόνιμη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη στη πατρίδα μας.
Αναφερόμενος στο προδοτικό πραξικόπημα, ο κύριος Βαρνάβα είπε ότι με αυτό άνοιξε η κερκόπορτα στην καραδοκούσα Τουρκία, η οποία ανέμενε με υπομονή τους εφιάλτες του Ελληνισμού για να κινηθεί.

ΕΥΡΩΚΟ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης υπέδειξε ότι η οικονομική κρίση σε Κύπρο και Ελλάδα καθιστούν την Αθήνα και τη Λευκωσία ευάλωτες σε πιέσεις.
Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα, με τις στρατηγικές συνεργασίας που ανέπτυξε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία.
Ο κύριος Συλλούρης χαρακτήρισε τη 15η Ιουλίου του 1974, εφιαλτική ημέρα που τραυμάτισε την πατρίδα και καθόρισε το μέλλον του λαού μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Το καυτό εκείνο μαύρο καλοκαίρι του 1974 χάσαμε στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων αλλά δεν ηττηθήκαμε ιδεολογικά, τόνισε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της παραμένει όπως και τότε.
Οι Οικολόγοι, ανέφερε, παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στο Κυπριακό είναι στην πραγματικότητα μονόδρομος, γιατί δεν αποβλέπει σε λύση, αλλά σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κύριος Κουτσού κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι χειρίζεται το Κυπριακό όπως ο Δημήτρης Χριστόφιας, χωρίς να ακούει, να συμβουλεύεται και να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Ζαχαρίας Κουλίας
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι, με το πραξικόπημα ξεκίνησε το μεγάλο δράμα της πατρίδας μας, λέγοντας ότι ήταν το δώρο στην Τουρκία και η πρόφαση για να εισβάλει στο νησί και να υλοποιήσει τα σχέδιά της.
"Δυστυχώς δεν δέχομαι τα περί διχασμού και το ότι είμαστε τότε χωρισμένοι σε στρατόπεδα, ήταν η Χούντα και μερικοί ανόητοι στην Κύπρο που υλοποίησαν τα σχέδια τους", ανέφερε.
Ο κ. Κουλίας είπε ότι ζούμε το δράμα της εισβολής και κάποιοι προσπαθούν να το ξεχάσουν, σημειώνοντας ότι για να έχουμε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία κάποιοι έδωσαν το αίμα τους και πλήρωσαν με την αγχόνη "για να έχουμε εμείς καρέκλες και αξιώματα σήμερα". Κατέληξε λέγοντας ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη πρέπει πρώτα να περάσει από το δρόμο της ελευθερίας.

Σύνταξη: Στέλιος Κρέουζος, Νίκος Κέττηρος
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.