«Εδώ κι΄ εκεί τη λέμε Λευτεριά»,

Στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κυρίου Χριστόφορου Φωκαϊδη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στον κήπο του ΡΙΚ εκδήλωση με τίτλο «Εδώ κι΄ εκεί τη λέμε Λευτεριά», η οποία ήταν αφιερωμένη στην κατεχόμενη γη μας και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τα ιδανικά μας.

Η εκδήλωση, η πρώτη από σειρά εκδηλώσεων του Φορέα Πολιτισμού του ΡΙΚ, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τονιστεί ότι το ΡΙΚ, ως Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Κύπρου πραγματικά «δεν ξεχνά» και βρίσκεται δίπλα στους αγώνες του λαού μας για δικαίωση και επιστροφή, αξιοποιώντας το ανίκητο δόρυ του πολιτισμού.

Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας των 9 κατεχόμενων Δήμων και φωτογραφικό ντοκουμέντο για την πράσινη γραμμή από το Δήμο Έγκωμης. Γενικός τίτλος της έκθεσης ήταν «Ανάβω απόψε ένα κερί», η οποία ήταν ανοικτή για το κοινό από τις 7.00 το απόγευμα.

Στιγμιότυπο από την εκθεση φωτογραφίας

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ κ. Τρυφωνίδης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για το ΡΙΚ αποτελεί κεφάλαιο ύψιστης σημασίας η προσπάθεια να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη για τους αγαπημένους τόπους, που για 41 χρόνια βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή. Ανέκαθεν, πρόσθεσε, στόχος ήταν να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή για όσα ζήσαμε και αφήσαμε πίσω μας, το μαύρο Ιούλιο του ‘74 αλλά και να παραμείνει αναμμένη και αλώβητη, η φλόγα του αγώνα για επιστροφή στα χώματα που μας γέννησαν.

Τόνισε επίσης, ότι εκδηλώσεις όπως η αυτή, εντάσσονται στην ιδιαίτερη αποστολή και το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου.  

τρυφωνιδης

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση δε θα βολευτεί με τη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης, αλλά θα διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας. Όχι σημείωσε, την παθητική άλλα την ενεργητική μνήμη. Αυτή, πρόσθεσε, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε. Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε, ότι μοναδικός γνώμονας της Κυβέρνησης είναι η εκπλήρωση του υπέρτατου στόχου, της σωτηρίας της πατρίδας, σημειώνοντας ότι σ΄ αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά, με αφοσίωση και επιμονή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση. Αυτή κατέληξε ο κ. Φωκαϊδης, είναι η μεγάλη μας οφειλή απέναντι στις μέλλουσες γενιές.

ΦΩΚΑΙΔΗΣ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος προσέφερε στον Υπουργό Άμυνας επετειακό λεύκωμα που εξέδωσε το ΡΙΚ με τίτλο «Κύπρος 1974 Μέρες Συμφοράς».

 Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στη μικρή πατρίδα, μέσα από τον ποιητικό λόγο, την εικόνα και το τραγούδι, με τους Δημήτρη Φανή, Αννίτα Κωνσταντίνου, Κατερίνα Ανδρέου και Φίλιππο Κτενά.

Η εκδήλωση μεταδιδόταν απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και   οπτικογραφήθηκε και θα μεταδοθεί στις 15 Ιουλίου, στις 9.10 το βράδυ από το ΡΙΚΕΝΑ.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
«Πραγματική ευκαιρία» να κάνουν διακοπές οι πλήρως εμβολιασμένοι, λέει ο Μπόρις Τζόνσον
14:50
Βλάβη στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης 112 και 199 στην Επαρχία Αμμοχώστου
14:49
Ικανοποίηση Κ.Μητσοτάκη για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
14:28
Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη βελτιώνει την επιβίωση και επιταχύνει την ανάρρωση των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19
14:12
Από την πρώτη Ιουλίου θα ισχύει και στην Κύπρο το ψηφιακό πιστοποιητικό covid από χώρες μέλη της ΕΕ(βίντεο)
14:02
Πρώτη διμερής συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας
14:02
Τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων συζήτησε με κατοίκους ο Ανδρέας Βύρας
14:00
Δύο νέες αλυσίδες μετάδοσης κρουσμάτων εντόπισε το υπουργείο Υγείας
13:45
Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου
13:42
Έκκληση Γκουτιέρες στην Ολομέλεια του ΕΚ για παγκόσμια ενίσχυση της διάθεσης εμβολίων σε όλα τα κράτη του πλανήτη
13:39
Υπόθεση φόνου που διαπράχθηκε το 1998 ξανανοίγει η Αστυνομία των Βάσεων
13:00
Την ανάγκη να επιδείξει η Τουρκία συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
12:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand