Βήματα Προόδου στη σύνοδο κορυφής την Ευρωζώνης

Βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδεχόμενο Grexit φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ διαμορφώνονται συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον μηχανισμό παραμένουν ανενεργά 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαίκής Ενωσης.

Υπό συζήτηση είναι επίσης η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις προβάλει η Ολλανδία.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό, EΛΑ.

Η μαραθώνια σύνοδος κορυφής, οι εργασίες της οποίας  επανήρχισαν λίγο πριν από τις έξι το πρωί ήταν επεισοδιακή, με συνεχείς διακοπές προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις. Λίγο πριν από τις δύο, άρχισε τετραμερής συνάντηση, η δεύτερη σε μερικές ώρες, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελλάριο της Γερμανίας Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή του κυρίου Τούσκ η οποία ολοκληρώθηκε στις πέντε και τριάντα και σύμφωνα με πληροφορίες καταβλήθηκαν προσπάθειες για καταγραφή του κειμένου της συμβιβαστικής πρότασης.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Κορονοϊός: 394 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και 20 νέοι θάνατοι
17:34
Νέες χαλαρώσεις για εστίαση
16:26
Τα σημεία για rapid test την Κυριακή 19/6
16:07
Ο Απόλλωνας συμφώνησε με τον Αμίν Καμάς
15:56
Πυρκαγιά μαίνεται κοντά στο δρόμο Ανθούπολης - Παλαιχωρίου παρά το χωριό Ανάγια
15:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand