Βήματα Προόδου στη σύνοδο κορυφής την Ευρωζώνης

Βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδεχόμενο Grexit φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ διαμορφώνονται συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον μηχανισμό παραμένουν ανενεργά 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαίκής Ενωσης.

Υπό συζήτηση είναι επίσης η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις προβάλει η Ολλανδία.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό, EΛΑ.

Η μαραθώνια σύνοδος κορυφής, οι εργασίες της οποίας  επανήρχισαν λίγο πριν από τις έξι το πρωί ήταν επεισοδιακή, με συνεχείς διακοπές προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις. Λίγο πριν από τις δύο, άρχισε τετραμερής συνάντηση, η δεύτερη σε μερικές ώρες, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελλάριο της Γερμανίας Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή του κυρίου Τούσκ η οποία ολοκληρώθηκε στις πέντε και τριάντα και σύμφωνα με πληροφορίες καταβλήθηκαν προσπάθειες για καταγραφή του κειμένου της συμβιβαστικής πρότασης.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand