Τεντώνουν το σχοινί - οι απαιτήσεις των δανειστών

Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, από την έκβαση των οποίων κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στο τρισέλιδο κείμενο, που ενέκριναν νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με νέες ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις και το οποίο βρίσκεται ενώπιον των 19 ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης,περιλαμβάνεται και το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit.
Στο προσχέδιο ανακοίνωσης ζητείται επίσης η νομοθέτηση όλων των μέτρων από την ελληνική Βουλή μέχρι την Τετάρτη και κατόπιν να συγκληθεί εκ νέου το Γιούρογκρουπ που θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα, όσο και για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης.
Ζητούνται επίσης: πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018, αυστηρές και άμεσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πιο στέρεο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και "καλύτερη διακυβέρνηση".
Επιπλέον, ζητείται η εφαρμογή των μέτρων που απομένουν από τη μη ολοκληρωμένη αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου, που εκκρεμεί από το 2014.

Τι αξίωσαν από τον Τσίπρα
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι η Σύνοδος διακόπηκε για περίπου 2 ώρες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.
Στη διάρκεια της διακοπής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Επί τάπητος τέθηκαν οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας.
Μεταξύ των απαιτήσεων είναι και η δημιουργία Ταμείου Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας, με έδρα το Λουξεμβούργο.
Στο Ταμείο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούν να εκποιηθούν, σε αντιστάθμισμα για το νέο μεγάλο δάνειο των περίπου 80 δισεκατομμυρίων το οποίο θα λάβει η Ελλάδα, σε περίπτωση συμφωνίας.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υπέδειξαν ότι η πρόνοια αυτή συνιστά ευθεία παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Στην τετραμερή συνάντηση συζητήθηκε επίσης το κεφάλαιο που αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το μείζον θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Guardian: Τι γράφει για την τετραμερή
Σύμφωνα με τον Guardian, η τετραμερής συνάντηση ήταν εξαιρετικά σκληρή για τον Αλέξη Τσίπρα, καθότι του τονίστηκε: Είτε η Ελλάδα παραμένει ενεργό μέλος της Ευρωζώνης, συμφωνώντας στην άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από αυτή την εβδομάδα είτε βγαίνει από το ευρώ και καταρρέουν οι ελληνικές τράπεζες.
Η βρετανική εφημερίδα -στην ηλεκτρονική της έκδοση- αναφέρει ότι αξιωματούχος περιέγραψε αυτό που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας ως "πνευματικό εικονικό πνιγμό", προκειμένου να πειστεί.
Τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είναι: "Η Ευρώπη παίρνει εκδίκηση από τον Τσίπρα - Πακέτο δρακόντειας λιτότητας είναι το τίμημα της διάσωσης".

Παράλληλες διαβουλεύσεις
Με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης να βρίσκεται εκ νέου σε εξέλιξη, παράλληλες διαβουλεύσεις πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αρχικά, παρακάθησε σε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Οι 3 υπουργοί Οικονομικών διαβουλεύτηκαν για στοιχεία της συμφωνίας.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποχώρησε από τη συνάντηση και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ Τσακαλώτου και Σαπέν.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.