Νέα διακοπή για διαβουλεύσεις - προς αδιέξοδο η Σύνοδος

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και διακόπηκε εκ νέου για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις.

Όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει αναβολή της καταβολής των οφειλών της Ελλάδας προς τους δανειστές.
Πριν από τα μεσάνυχτα, μεταδόθηκε ότι υπάρχει αδιέξοδο στις Βρυξέλλες τόσο σε οικονομικό, όσο και σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.
Η γερμανική πλευρά τονίζει ότι για να συγκληθεί το Κοινοβούλιο της χώρας για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πρέπει προηγουμένως η Αθήνα να προχωρήσει στην ψήφιση σειράς νόμων. Και όταν, προσθέτει, γίνει αυτό, χρειάζονται 2 εβδομάδες για σύγκληση του γερμανικού Κοινονουλίου, καθότι θα βρίσκεται σε θερινές διακοπές.
Η Μέρκελ τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα μετά τη λήξη, στις 30 Ιουνίου του προηγούμενου ελληνικού προγράμματος, θέτει θέμα μή βιωσιμότητας του χρέους.
Συνεπώς, προσθέτει, δεν μπορεί να δοθεί νέο πρόγραμμα, αν προηγουμένως δεν καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Άλλο αγκάθι είναι επίσης το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε τους ηγέτες των κρατών-μελών ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό άμεσo κίνδυνο και χρειάζονται ρευστότητα. Ωστόσο, για να ανοίξει η στρόφιγγα, πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο.
Τεχνικές ομάδες άρχισαν να εργάζονται με στόχο την έξοδο από το αδιέξοδο.

Επιδίωξη Αθήνας η άντληση ELA
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει αμέσως τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, ELA.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Γιούρογκρουπ.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά το πρωί στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.