Άιντα: Θέμα των δύο ηγετών η ανακοίνωση πρόσθετων ΜΟΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε το μεσημέρι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο, προερχόμενος από την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Αϊντα είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Εντός της ημέρας θα έχει και κοινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή και κωδικοποίηση των συγκλίσεων και αποκλίσεων στα κύρια ζητήματα του Κυπριακού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις θα παρουσιαστεί αύριο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, κατά την συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ερωτηθείς ο κύριος Άιντα μετά τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες κατά πόσο είναι εφικτό να συζητηθούν ενωρίτερα τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε ότι θα συζητηθούν, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, υποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν είναι πολύ μακριά. Όσον αφορά την ανακοίνωση πρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημείωσε ότι είναι καθαρά θέμα των δύο ηγετών. Ανέφερε τέλος ότι παρά την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δεν έχει διαπιστώσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην στάση της στο Κυπριακό.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος : Οι διαπραγματευτές θα παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες αξιολόγηση

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διαπραγματευτών επί όλων των θεμάτων, έτσι ώστε αύριο να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια καλή συζήτηση σε σχέση με την αυριανή συνάντηση των ηγετών, για το πώς προχωράμε, ενώ ο κ. Eide ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς αν η βάση της αυριανής διαπραγμάτευσης θα είναι καλύτερη από ό,τι αυτή που υπήρχε πριν, είπε ότι «οι διαπραγματευτές έχουν και σήμερα το απόγευμα συνάντηση. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί όλων των θεμάτων έτσι ώστε αύριο να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε».

Κληθείς να πει αν αναμένουμε ανακοίνωση νέων ΜΟΕ αύριο, είπε ότι «θα δούμε. Η διαδικασία τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τα ΜΟΕ εναπόκειται στους ηγέτες αύριο, αν κρίνουν, μέσα από τη συζήτηση τους να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των όποιων νέων ΜΟΕ».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη, είναι κάτι που, θυμάστε από την αρχή, λέγαμε και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αλλά και στην εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης».

Πηγή: ΡΙΚ , ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.