Άιντα: Θέμα των δύο ηγετών η ανακοίνωση πρόσθετων ΜΟΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε το μεσημέρι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο, προερχόμενος από την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Αϊντα είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Εντός της ημέρας θα έχει και κοινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή και κωδικοποίηση των συγκλίσεων και αποκλίσεων στα κύρια ζητήματα του Κυπριακού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις θα παρουσιαστεί αύριο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, κατά την συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ερωτηθείς ο κύριος Άιντα μετά τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες κατά πόσο είναι εφικτό να συζητηθούν ενωρίτερα τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε ότι θα συζητηθούν, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, υποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν είναι πολύ μακριά. Όσον αφορά την ανακοίνωση πρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημείωσε ότι είναι καθαρά θέμα των δύο ηγετών. Ανέφερε τέλος ότι παρά την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δεν έχει διαπιστώσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην στάση της στο Κυπριακό.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος : Οι διαπραγματευτές θα παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες αξιολόγηση

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διαπραγματευτών επί όλων των θεμάτων, έτσι ώστε αύριο να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια καλή συζήτηση σε σχέση με την αυριανή συνάντηση των ηγετών, για το πώς προχωράμε, ενώ ο κ. Eide ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς αν η βάση της αυριανής διαπραγμάτευσης θα είναι καλύτερη από ό,τι αυτή που υπήρχε πριν, είπε ότι «οι διαπραγματευτές έχουν και σήμερα το απόγευμα συνάντηση. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί όλων των θεμάτων έτσι ώστε αύριο να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε».

Κληθείς να πει αν αναμένουμε ανακοίνωση νέων ΜΟΕ αύριο, είπε ότι «θα δούμε. Η διαδικασία τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τα ΜΟΕ εναπόκειται στους ηγέτες αύριο, αν κρίνουν, μέσα από τη συζήτηση τους να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των όποιων νέων ΜΟΕ».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη, είναι κάτι που, θυμάστε από την αρχή, λέγαμε και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αλλά και στην εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης».

Πηγή: ΡΙΚ , ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand