Α. Τσίπρας: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία , τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση

Πυρά κατά των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κύριος Τσίπρας, κατηγόρησε τους δανειστές, ότι επιδιώκουν τον εξευτελισμό της ελληνικής κυβέρνησης.  Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό, είναι να τερματίσουμε τις πολιτικές της λιτότητας, υπέδειξε ο κύριος Τσίπρας, αποδίδοντας ταυτόχρονα την επιμονή των δανειστών για περαιτέρω περικοπές, σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι επιδιώκει την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα θέσει τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, ωστόσο την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας και ότι τάσσεται εναντίον της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ότι τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση και πως «τώρα θα κριθεί η δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να πάρει μια δίκαιη λύση». Τόνισε ωστόσο ότι ταυτόχρονα θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της «και πιστεύω ότι θα το κάνει», επισημαίνοντας ότι αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του ελληνικού λαού, της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης. Εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του ότι παρά τον ορυμαγδό των επιθετικών δηλώσεων του τελευταίου διαστήματος, υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την τακτική, που αναγνωρίζουν τα λάθη και την κρισιμότητα της κατάστασης και που δουλεύουν στην κατεύθυνσης της εξεύρεσης μιας λύσης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που ζητείται τελικά είναι να αποδεχτούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα αλλά θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, πάλι σε μια υφεσιακή δίνη. Και τόνισε: «Αν λοιπόν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε και μάλιστα η συνέχιση του χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση». Είπε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πράξει το καθήκον της, να μην υποκύψει σε πιέσεις που μάλιστα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και κάλεσε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα για το εάν θέλουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ή εάν επιθυμούν αυτό να διαιωνίζεται. Επίσης, για το πώς είναι δυνατόν, εφόσον επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος συμφωνίας, να αποδέχονται τα σκληρά μέτρα που προτείνει και όχι τις προτάσεις του για διαγραφή του χρέους. «Έχει φτάσει όμως η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν δημόσια, όχι από εμάς, πρωτίστως από την ίδια την Ευρώπη και τις δυνάμεις που συνεχίζουν αν μιλούν για αλληλεγγύη και δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τέλους να εργάζεται με την ίδια ψυχραιμία, ηρεμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας, ενώ έθεσε τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια τέτοια λύση και βάσει των οποίων θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της ελληνικής πλευράς. Είπε ειδικότερα ότι «η εντολή που έχουμε πάρει από τον λαό -και δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας, είναι μια σαφής εντολή-, είναι να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής». Για να γίνει αυτό, είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία που θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση».

Μια συμφωνία, όπως είπε, που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή τη συζήτηση περί Grexit και που θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε την 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών.

Πηγή: ΡΙΚ, ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.