Θερμή υποδοχή Προέδρου Αναστασιάδη από τον Ισραηλινό Πρόεδρο

Επίσημης υποδοχής έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, στην Προεδρική Κατοικία στην Ιερουσαλήμ.

Κατά την επίσημη τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τις δέουσες τιμές, έγινε ανάκρουση των Εθνικών Υμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα.
Παρόντες στην επίσημη τελετή υποδοχής ήσαν οι ηγέτες θρησκευτικών ομάδων στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ και εκπρόσωποι των Αρχών Ασφαλείας του Ισραήλ.

Ακολούθως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Ρίβλιν, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι «είναι πάντοτε χαρά να καλωσορίζουμε ένα φίλο στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Είστε τόσο κοντά, που σχεδόν είστε οικογένεια μας. Έτσι αντί να σας καλωσορίζω σας λέω να νιώσετε σαν στο σπίτι σας"
Ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών και των  δύο λαών είναι μακροχρόνιες ενώ τα τελευταία χρόνια, τόνισε, η σχέση αυτή ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο.
 Εχουμε δει επέκταση του διαλόγου μεταξύ των Κυβερνήσεων μας και στη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου σχεδόν σε κάθε τομέα, από τον πολιτισμό μέχρι τον τουρισμό, στην οικονομία, στην Ενέργεια, στη διαχείριση υδάτων και στον τομέα του φυσικού αερίου, ανέφερε. Υποστήριξε επίσης πως το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο μικρές χώρες και αντιμετωπίζουν κοινές απειλές στη μορφή του "ακραίου Ισλάμ" τονίζοντας πως  με αυτές τις απειλές, υπάρχουν και ευκαιρίες για διαμόρφωση νέων συμμαχιών, όπου οι κοινές αξίες και ενδιαφέροντα αντικαθιστούν τους παλαιότερους φόβους και διενέξεις.
Η Κύπρος, συνέχισε, πάντοτε υπήρξε ένας ψύχραιμος εταίρος για την ειρήνη και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο είπε πως πάντοτε αποτελούσε μια σοφή φωνή μια φωνή υπομονής στην επιδίωξη του τερματισμού των διενέξεων σε αυτή την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως είναι πραγματικά τιμή να είναι ο πρώτος φιλοξενούμενος που υποδέχετε από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2014 και θα ήταν πανευτυχής να τον υποδεχθεί στη Λευκωσία.

"Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι γείτονες γεωγραφικά, κάτι που παίζει εν μέρει λόγο στις στενές μας σχέσεις. Αλλά η φιλία μας εκτείνεται πέραν αυτού, μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αξίες και ανησυχίες και είναι για αυτό που φτάσαμε να βασιζόμαστε στη βοήθεια ο ένας του άλλου και έχουμε μάθει πως και οι δύο μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη συνεργασία.

H σχέση μεταξύ των λαών μας υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους και σίγουρα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Μεταξύ των ετών 1946 και 1949, η Κύπρος φιλοξένησε χιλιάδες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έφευγαν από μια ταλανιζόμενη από τον πόλεμο Ευρώπη προς το Ισραήλ.

Εκ τότε οι σχέσεις μας έχουν προχωρήσει κατά τρόπο σταθερό. Τα πρόσφατα χρόνια έχουμε βιώσει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη τους σε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων, στον πολιτικό, οικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και σε ό,τι αφορά τις επαφές μεταξύ των λαών μας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Θα ήθελα να ευχηθώ από αυτό το βήμα όπως εξευρεθεί μια λύση στο Μεσανατολικό πρόβλημα που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς, αλλά και σε όλη την περιοχή και σε όλους τους λαούς. Η Κύπρος θα συνεχίσει τη συμβολή της προς το σκοπό αυτό και μέσω της ενεργούς συμμετοχής της στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη.

Προσβλέπω σε εποικοδομητικές και καρποφόρες συνομιλίες τόσο μαζί σας όσο και με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, και ελπίζω ειλικρινά να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μας και να πραγματώσουμε πλήρως τις προοπτικές της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών της Προεδρικής Κατοικίας και ακολούθως οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών με επικεφαλής τους δύο Προέδρους παρακάθισαν σε συνομιλίες.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:01

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.