Νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ

 

Νέα σελίδα γύρισαν Κύπρος και Ισραήλ, όσον αφορά τις διμερείς τους σχέσεις, ύστερα από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ. Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εγκαινίασαν νέο στρατηγικό διάλογο στα ζητήματα της ενέργειας, του τουρισμού και των διμερών σχέσεων με συγκεκριμένες ενέργειες και βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ στην Ιερουσαλήμ, Στέλλας Μιχαήλ, Αναστασιάδης και Νετανιάχου έδωσαν οδηγίες στους Υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να προχωρήσουν τάχιστα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συμφωνία συνεκμετάλλευσης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατο. Επίσης, να διερευνήσουν τη δυνατότητα μετατροπής του φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό, που στη συνέχεια θα διοχετεύεται στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το θέμα του τουρισμού, ο κύριος Νετανιάχου, σημείωσε πως η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα προσέλκυσης τουριστών από την Απω Ανατολή, που ήδη λειτουργεί στο Ισραήλ. Επίσης, οι δύο χώρες να δημιουργήσουν κοινά τουριστικά πακέτα από τις χώρες στην Απω Ανατολή, όπως η Κίνα. Επιπρόσθετα, οι δύο χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ισραήλ, με μεταφορά όχι μόνο τουριστών, αλλά και επιχειρηματιών, με την προοπτική να συμμετέχουν, στο μέλλον, και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κύπρου για προσέλκυση τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επισκέπτονται το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ,  αναμένεται ότι στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός, της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφτεί το Ισραήλ και θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, πιθανότατα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, θα προηγηθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε εξάλλου τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να προσκληθεί να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδεχομένως ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κληθεί και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετέφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου μήνυμα του Αιγυπτίου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε σχέση με το Παλαιστινιακό και αναμένεται να μεταφέρει στις επόμενες ημέρες, τηλεφωνικώς σχετικό μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Σίσι.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου

Αποστολή: Στέλλα Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:01

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος
11:26
Ενώπιον του Ανώτατου η έφεση στην καταδίκη νεαρής για ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού
11:04
Στην Ολομέλεια το απόγευμα η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, με τη συμφωνία των 3 μεγάλων κομμάτων
11:03
Πανέτοιμη η αγορά για την ευρεία χρήση πιστωτικών καρτών. Που υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή (Βίντεο)
10:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand