Νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ

 

Νέα σελίδα γύρισαν Κύπρος και Ισραήλ, όσον αφορά τις διμερείς τους σχέσεις, ύστερα από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ. Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εγκαινίασαν νέο στρατηγικό διάλογο στα ζητήματα της ενέργειας, του τουρισμού και των διμερών σχέσεων με συγκεκριμένες ενέργειες και βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ στην Ιερουσαλήμ, Στέλλας Μιχαήλ, Αναστασιάδης και Νετανιάχου έδωσαν οδηγίες στους Υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να προχωρήσουν τάχιστα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συμφωνία συνεκμετάλλευσης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατο. Επίσης, να διερευνήσουν τη δυνατότητα μετατροπής του φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό, που στη συνέχεια θα διοχετεύεται στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το θέμα του τουρισμού, ο κύριος Νετανιάχου, σημείωσε πως η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα προσέλκυσης τουριστών από την Απω Ανατολή, που ήδη λειτουργεί στο Ισραήλ. Επίσης, οι δύο χώρες να δημιουργήσουν κοινά τουριστικά πακέτα από τις χώρες στην Απω Ανατολή, όπως η Κίνα. Επιπρόσθετα, οι δύο χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ισραήλ, με μεταφορά όχι μόνο τουριστών, αλλά και επιχειρηματιών, με την προοπτική να συμμετέχουν, στο μέλλον, και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κύπρου για προσέλκυση τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επισκέπτονται το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ,  αναμένεται ότι στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός, της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφτεί το Ισραήλ και θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, πιθανότατα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, θα προηγηθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε εξάλλου τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να προσκληθεί να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδεχομένως ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κληθεί και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετέφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου μήνυμα του Αιγυπτίου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε σχέση με το Παλαιστινιακό και αναμένεται να μεταφέρει στις επόμενες ημέρες, τηλεφωνικώς σχετικό μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Σίσι.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου

Αποστολή: Στέλλα Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:01

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.