Ελλάδα: Πολύ κοντά σε οριστική ρήξη με δανειστές

Πολύ κοντά στην οριστική ρήξη με τους δανειστές της βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή αποχώρηση της από τις διαπραγματεύσεις.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι θεσμοί οργίζονται με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν μη παραγωγική και η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο και διακοπή του τελευταίου γύρου συζητήσεων στις Βρυξέλλες.
Τρεις πηγές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αντίστοιχα υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές προτάσεις ήταν ανεπαρκείς, ήρθαν εκπρόθεσμα μετά τις συναντήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής και περιλάμβαναν “ένα μόνο πινακάκι”.  “Μας επανέλαβαν πράγματα που είχαν ξαναπεί, μη εμπεριστατωμένα και αίολα, τα οποία τα είχαμε συζητήσει και απορρίψει πρόσφατα” ανέφεραν σε δηλώσεις τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι.Ως εκ τούτου οι θεσμοί αποφάσισαν ότι “ως εδώ και μη παρέκει” με τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν πλέον μέτρα ύψους 2 δις ευρώ μόνιμα και διαρθρωτικά, δηλαδή, όχι έσοδα one off από φόρου αβέβαιης εισπραξιμότητας, αλλά μείωση των δαπανών. “Το κράτος πρέπει να εντοπίσει και να περικόψει δαπάνες 2 δις, υπάρχουν τρόποι”, λένε πηγές της ευρωζώνης.

Επαναλαμβάνουν δε ότι δεν ζήτησαν ούτε το ΦΠΑ ούτε μείωση συντάξεων αλλά πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, συγχώνευση των ταμείων, κόψιμο των ρετιρέ, κατάργηση του εφάπαξ και όλων των παραλογισμών του ελληνικού συστήματος, που δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είπαν.Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι δεν κατανούουν τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ελλήνικής Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για τον οποίον λένε ότι “δεν πήρε μέρος σε καμιά συνάντηση καμία από τις δύο μέρες”.
Αντιθέτως κοινοτικός αξιωματούχος σχολίαζε με σκωπτικό ύφος το πρόγευμα των Ελλήνων διαπραγματευτών στην ακριβή Sablon και την διαμονή στο επίσης πολυτελές “The hotel” πρώην “Hilton” των Βρυξελλών, ξενοδοχείο για πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών. Η ελληνική ενδεκαμελής ομάδα αποχώρησε το βράδυ της Κυριακής με κρατικό αεροσκάφος. Ομολογουμένως πολλά έξοδα για 45 λεπτά που κράτησε η συνάντηση της Κυριακής, ανέφεραν.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι φανερά απογοητευμένος από τις εξελίξεις και διαμηνύει ότι το λόγο έχει τώρα το eurogroup, που θα πρέπει να ερωτηθεί, τι θέλει να γίνει με την Ελλάδα. Ο ίδιος πήρε όσες πρωτοβουλίες μπορούσε για να φέρει τις δύο πλευρές κοντά και πιστεύει ότι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει την πολιτική βούληση να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Ήδη πηγές των Βρυξελλών κοιτάνε προς το Λουξεμβούργο της Πέμπτης και μιλάνε για “Ρίγα 2”.

Ωστόσο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά αποχώρησε, επειδή οι δανειστές δεν ήταν έτοιμοι για διαπραγμάτευση και δεν έδειξαν διάθεση για διαβουλεύσεις, εμμένοντας σε παράλογες απαιτήσεις.
Η ελληνική πλευρά κατηγόρησε επίσης τους δανειστές ότι επέμειναν στην αξίωση για μειώσεις στις συντάξεις.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου/ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.