Τα ΜΟΕ που συμφώνησαν Αναστασιάδης- Ακιντζί

Τη διάνοιξη δύο οδοφραγμάτων, αυτών της Λεύκας-Απλικίου και της Δερύνειας, αποφάσισαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιτζί.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση που διάρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες οι δύο ηγέτες αποφάσισαν πέντε βήματα για νέα ΜΟΕ. Συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα που αποφάσισαν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί προς μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο είναι τα ακόλουθα:

1. Συμφώνησαν να εργαστούν για τη διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων αρχίζοντας από τη Λεύκα - Απλίκι και τη Δερύνεια.
2. Αποφάσισαν να εργαστουν για την ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρισμού,
3. Να εργαστουν για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας στις δύο πλευρές. Επί τούτου οι δύο ηγέτες θα δώσουν οδηγίες στις τεχνικές επιτροπές για να επεξεργαστούν τα εμπορικά και τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν.
4. Συμφώνησαν όπως αρχίσουν εργασίες για εντατικοποίηση των εμπορικών συναλλαγών.
5. Αναστασιάδης και Ακκιντζί συμφώνησαν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην βάση της αντίληψης τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η κατάρτιση επιτροπής ισότητας των δύο φύλων.

Στη σημερινή συνάντηση οι δυο ηγέτες συμφώνησαν όπως συναντηθούν άλλες τέσσερις φορές στο επόμενο διμηνο. Οι επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακκιντζί θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου, 29 Ιουνίου, 10 Ιουλίου και 27 Ιουλίου.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με τους δυο ηγέτες να καταλήγουν σε συμφωνία ότι θα πρέπει να επίλυθεί το συντομότερο δυνατό. Οι δυο ηγέτες σε κοινή δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο Εσπεν Μπάρθ Αίντα απήυθυναν εκκληση σε όποιον κατέχει στοιχεία ή πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής των αγνοουμένων να τις μοιραστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγννουμένων χωρίς κανένα δισταγμό. Οι δυο ηγέτες εγγυώνται, όπως προστίθεται στην κοινή τους δήλωση, ότι η εμπιστευτικότητα θα γίνει σεβαστή. Πιστεύουμε, σημειώνουν, ότι αυτό είναι το ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί. Οσο περνά ο χρόνος, υποδεικνύουν, η προοπτική να βρεθούν οι αγνοουμένοι γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακκιντζί επισημαίνουν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου και η θεραπεία προσθέτουν είναι να κλείσει αυτη η πληγή το συντομότερο δυνατό για να ελαφρυνθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Λύση που να συνάδει με τα ευρωπαικά δεδομένα

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα για εξεύρεση λύσης που θα συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επισήμανε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροϊου και τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται κοινή δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων και σημείωσε ότι θα υπάρξει απόλυτη εχεμύθεια σε ότι αφορά τους πληροφοριοδότες.

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος- Παναγιώτης Γιωργαλλής- Στέλιος Κρέουζος

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:26

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
14:30
Πληρότητες μέχρι 40% στα ξενοδοχεία της Λεμεσού
14:24
Κρεμλίνο: Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
14:20
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 33χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του
14:00
Διαγωνισμός για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας
13:57
Να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση θανάτου του Θανάση, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
13:49
Επίσκεψη Προέδρου ΕΤΕΚ στο εργοτάξιο αποκατάστασης διατηρητέων Αρχιεπισκοπής
13:40
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
13:19
Ν. Δένδιας: Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της
13:12
Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα για όλους του ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και μια σειρά επιπλέον χώρες
12:56
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand