Τα ΜΟΕ που συμφώνησαν Αναστασιάδης- Ακιντζί

Τη διάνοιξη δύο οδοφραγμάτων, αυτών της Λεύκας-Απλικίου και της Δερύνειας, αποφάσισαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιτζί.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση που διάρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες οι δύο ηγέτες αποφάσισαν πέντε βήματα για νέα ΜΟΕ. Συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα που αποφάσισαν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί προς μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο είναι τα ακόλουθα:

1. Συμφώνησαν να εργαστούν για τη διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων αρχίζοντας από τη Λεύκα - Απλίκι και τη Δερύνεια.
2. Αποφάσισαν να εργαστουν για την ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρισμού,
3. Να εργαστουν για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας στις δύο πλευρές. Επί τούτου οι δύο ηγέτες θα δώσουν οδηγίες στις τεχνικές επιτροπές για να επεξεργαστούν τα εμπορικά και τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν.
4. Συμφώνησαν όπως αρχίσουν εργασίες για εντατικοποίηση των εμπορικών συναλλαγών.
5. Αναστασιάδης και Ακκιντζί συμφώνησαν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην βάση της αντίληψης τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η κατάρτιση επιτροπής ισότητας των δύο φύλων.

Στη σημερινή συνάντηση οι δυο ηγέτες συμφώνησαν όπως συναντηθούν άλλες τέσσερις φορές στο επόμενο διμηνο. Οι επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακκιντζί θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου, 29 Ιουνίου, 10 Ιουλίου και 27 Ιουλίου.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με τους δυο ηγέτες να καταλήγουν σε συμφωνία ότι θα πρέπει να επίλυθεί το συντομότερο δυνατό. Οι δυο ηγέτες σε κοινή δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο Εσπεν Μπάρθ Αίντα απήυθυναν εκκληση σε όποιον κατέχει στοιχεία ή πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής των αγνοουμένων να τις μοιραστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγννουμένων χωρίς κανένα δισταγμό. Οι δυο ηγέτες εγγυώνται, όπως προστίθεται στην κοινή τους δήλωση, ότι η εμπιστευτικότητα θα γίνει σεβαστή. Πιστεύουμε, σημειώνουν, ότι αυτό είναι το ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί. Οσο περνά ο χρόνος, υποδεικνύουν, η προοπτική να βρεθούν οι αγνοουμένοι γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακκιντζί επισημαίνουν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου και η θεραπεία προσθέτουν είναι να κλείσει αυτη η πληγή το συντομότερο δυνατό για να ελαφρυνθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Λύση που να συνάδει με τα ευρωπαικά δεδομένα

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα για εξεύρεση λύσης που θα συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επισήμανε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροϊου και τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται κοινή δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων και σημείωσε ότι θα υπάρξει απόλυτη εχεμύθεια σε ότι αφορά τους πληροφοριοδότες.

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος- Παναγιώτης Γιωργαλλής- Στέλιος Κρέουζος

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:26

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.