Eπανενωμένη Λευκωσία - Μια ακόμη πρόκληση

Η συνέντευξη δόθηκε στη Σούλα Χατζηκυριάκου από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φίλοι της Λευκωσίας Δρ. Νίκο Μαρουδιά

Θεωρείτε ότι η Λευκωσία με τόση ιστορία και πολιτισμό, είναι γενικά παραμελημένη από το κράτος, σε σύγκριση με άλλες παράλιες πόλεις του νησιού που αναπτύσσονται ραγδαία;

Αναμφίβολα η απάντηση είναι ναι. Τρανά παραδείγματα τούτου είναι 1ο : το Αρχαιολογικό Μουσείο για το οποίο συγκεντρώθηκαν 40 εκ ευρώ από χορηγίες του ΟΠΑΠ, και τώρα το κράτος δεν ξέρει  πού βρίσκονται τα λεφτά. Αποτέλεσμα: ο χώρος όπου προγραμματίστηκε να αναγερθεί το Μουσείο, δηλαδή ο χώρος του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, παραμένει μια χωράφα! Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Παράδειγμα 2ο:  Το παλαιό ΓΣΠ, έργο που ανήκει στο Yπουργείο Εσωτερικών, παραμένει μια άλλη χωράφα λόγω υπερφύαλου σχεδιασμού- 2000 πάρκινγκ. Παράδειγμα 3ο:  Χώρoς πέριξ της Αρχιγραμματείας  όπου θα γινόταν το Μέγαρο Πολιτισμού. Αρμόδιο όργανο το κράτος. Παραμένει μια 3η χωράφα. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που το κράτος αμέλησε να δώσει στην πρωτεύουσα την προσοχή που της άξιζε. Αυτό είναι τραγικό και δεν ζημιώνει μόνο την Λευκωσία σαν πρωτεύουσα, αλλά και την Κύπρο στο σύνολο της. Αυτά αποτελούν τρία μόνο παραδείγματα. Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα δυσμενούς διάκρισης εις βάρος της Λευκωσίας.

Τι  προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η πρωτεύουσα και πώς μπορούν να επιλυθούν;

 1ο ) Όλα τα πιο πάνω, 2ο ) Κυκλοφοριακό, 3ο ) Η πολεοδομία με τις άκρατες αδειοδοτήσεις οικιστικών μονάδων στην περιφέρεια ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα οικόπεδα στο κέντρο, 4ο ) Η έλλειψη σοβαρής, αυστηρής και αυτόφωρου διαδικασίας επιβολής ποινών σε επανειλημμένες παρανομίες, (και κακογουστιές), 5ο ) Η έλλειψη  διεκδικητικότητας και οράματος από όλους τους φορείς της πόλης, 6ο ) Η έλλειψη Λευκωσιάτικης ευαισθησίας και " πατριωτισμού" 7ο )  Η αδυναμία αναγνώρισης των δυνατών σημείων της πόλης (ιστορία, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα, πέντε  πανεπιστήμια, 20000 φοιτητές) και προβολής αυτών.

Σε τι ενέργειες προβαίνετε ώστε η πρωτεύουσα να αναπτυχθεί και να τύχει της σημασίας και ανάπτυξης που της αξίζει;

Από της ιδρύσεως μας προ 4 χρόνων, κάνουμε 1-2 τεχνοκρατικά σεμινάρια-συνέδρια, όπως η δόμηση πόλεως, ιστορία και πολιτισμός της Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να ακουστούν γνώμες και απόψεις τεχνοκρατών.Ταυτόχρονα, προσπαθούμε μέσα από μια εκδήλωση πολιτισμού  κάθε χρόνο, όπως μουσική στον κήπο, μουσική στην πόλη, να αναδείξουμε περιοχές και ομορφιές της Λευκωσίας. Με δεκάδες παρεμβάσεις όλου του Συμβουλίου, ή μελών, προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας, προς τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Εσωτερικού, προς το Υπουργείο Παιδείας, προς τη Βουλή διεκδικώντας πολλά από τα πιο πάνω θέματα. Ταυτόχρονα με τοποθετήσεις δημόσιες και διαδικτυακές πάνω στα ίδια θέματα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και αρμοδίους.


Η Λευκωσία είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι κατεχόμενη. Έχετε μελετήσει πόσο μεγάλη και πόσο πλούσια σε μνημεία θα είναι  σε περίπτωση λύσης και επανένωσης, και τι ανάγκες θα έχει τότε;


Έχετε απόλυτο δίκιο ιδιαίτερα σήμερα. Ομως δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Μνημεία  και ομορφιές υπάρχουν παντού όπως και προβλήματα και είμαι σίγουρος ότι  και το ενδιαφέρον  των Τουρκοκύπριων συμπολιτών μας  θα είναι μεγάλο.


Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Συνδέσμου; Πότε δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος και πόσα μέλη αριθμεί σήμερα;


Δημιουργήθηκε πριν από 4 περίπου χρόνια από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με αγάπη και αγωνία για την Λευκωσία.
Σήμερα έχουμε  350 μέλη και πέραν των 2000 φίλους στο FB
Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της  ιστοσελίδας www.filoitislefkosias.org

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Αρχίζει αύριο η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος
09:42
Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για την άτυπη συνάντηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος
09:30
Νέο παγκσόμιο ρεκόρ ο Χόλογουεϊ
09:25
Επέστρεψε στις νίκες το ΑΠΟΕΛ
09:09
Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
09:03
Πρώτο βήμα πρόκρισης για Ρεαλ και Σίτι
09:03
Να σφραγίσει την πρόκριση ο Ολυμπιακός
08:58
Κυβεία και παράβαση των διαταγμάτων σε οικία στη Λεμεσό
08:42
Στους 22 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται την Πέμπτη στο ΓΝ Αμμοχώστου
08:12
Σε 102 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Αστυνομία
08:11
Επιτάχυνση εμβολιασμών, επαγρύπνηση για μεταλλάξεις και συντονισμός μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής
08:03
Ελλάδα: Σήμερα στις 14.30 η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη
07:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand