Eπανενωμένη Λευκωσία - Μια ακόμη πρόκληση

Η συνέντευξη δόθηκε στη Σούλα Χατζηκυριάκου από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φίλοι της Λευκωσίας Δρ. Νίκο Μαρουδιά

Θεωρείτε ότι η Λευκωσία με τόση ιστορία και πολιτισμό, είναι γενικά παραμελημένη από το κράτος, σε σύγκριση με άλλες παράλιες πόλεις του νησιού που αναπτύσσονται ραγδαία;

Αναμφίβολα η απάντηση είναι ναι. Τρανά παραδείγματα τούτου είναι 1ο : το Αρχαιολογικό Μουσείο για το οποίο συγκεντρώθηκαν 40 εκ ευρώ από χορηγίες του ΟΠΑΠ, και τώρα το κράτος δεν ξέρει  πού βρίσκονται τα λεφτά. Αποτέλεσμα: ο χώρος όπου προγραμματίστηκε να αναγερθεί το Μουσείο, δηλαδή ο χώρος του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, παραμένει μια χωράφα! Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Παράδειγμα 2ο:  Το παλαιό ΓΣΠ, έργο που ανήκει στο Yπουργείο Εσωτερικών, παραμένει μια άλλη χωράφα λόγω υπερφύαλου σχεδιασμού- 2000 πάρκινγκ. Παράδειγμα 3ο:  Χώρoς πέριξ της Αρχιγραμματείας  όπου θα γινόταν το Μέγαρο Πολιτισμού. Αρμόδιο όργανο το κράτος. Παραμένει μια 3η χωράφα. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που το κράτος αμέλησε να δώσει στην πρωτεύουσα την προσοχή που της άξιζε. Αυτό είναι τραγικό και δεν ζημιώνει μόνο την Λευκωσία σαν πρωτεύουσα, αλλά και την Κύπρο στο σύνολο της. Αυτά αποτελούν τρία μόνο παραδείγματα. Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα δυσμενούς διάκρισης εις βάρος της Λευκωσίας.

Τι  προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η πρωτεύουσα και πώς μπορούν να επιλυθούν;

 1ο ) Όλα τα πιο πάνω, 2ο ) Κυκλοφοριακό, 3ο ) Η πολεοδομία με τις άκρατες αδειοδοτήσεις οικιστικών μονάδων στην περιφέρεια ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα οικόπεδα στο κέντρο, 4ο ) Η έλλειψη σοβαρής, αυστηρής και αυτόφωρου διαδικασίας επιβολής ποινών σε επανειλημμένες παρανομίες, (και κακογουστιές), 5ο ) Η έλλειψη  διεκδικητικότητας και οράματος από όλους τους φορείς της πόλης, 6ο ) Η έλλειψη Λευκωσιάτικης ευαισθησίας και " πατριωτισμού" 7ο )  Η αδυναμία αναγνώρισης των δυνατών σημείων της πόλης (ιστορία, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα, πέντε  πανεπιστήμια, 20000 φοιτητές) και προβολής αυτών.

Σε τι ενέργειες προβαίνετε ώστε η πρωτεύουσα να αναπτυχθεί και να τύχει της σημασίας και ανάπτυξης που της αξίζει;

Από της ιδρύσεως μας προ 4 χρόνων, κάνουμε 1-2 τεχνοκρατικά σεμινάρια-συνέδρια, όπως η δόμηση πόλεως, ιστορία και πολιτισμός της Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να ακουστούν γνώμες και απόψεις τεχνοκρατών.Ταυτόχρονα, προσπαθούμε μέσα από μια εκδήλωση πολιτισμού  κάθε χρόνο, όπως μουσική στον κήπο, μουσική στην πόλη, να αναδείξουμε περιοχές και ομορφιές της Λευκωσίας. Με δεκάδες παρεμβάσεις όλου του Συμβουλίου, ή μελών, προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας, προς τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Εσωτερικού, προς το Υπουργείο Παιδείας, προς τη Βουλή διεκδικώντας πολλά από τα πιο πάνω θέματα. Ταυτόχρονα με τοποθετήσεις δημόσιες και διαδικτυακές πάνω στα ίδια θέματα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και αρμοδίους.


Η Λευκωσία είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι κατεχόμενη. Έχετε μελετήσει πόσο μεγάλη και πόσο πλούσια σε μνημεία θα είναι  σε περίπτωση λύσης και επανένωσης, και τι ανάγκες θα έχει τότε;


Έχετε απόλυτο δίκιο ιδιαίτερα σήμερα. Ομως δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Μνημεία  και ομορφιές υπάρχουν παντού όπως και προβλήματα και είμαι σίγουρος ότι  και το ενδιαφέρον  των Τουρκοκύπριων συμπολιτών μας  θα είναι μεγάλο.


Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Συνδέσμου; Πότε δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος και πόσα μέλη αριθμεί σήμερα;


Δημιουργήθηκε πριν από 4 περίπου χρόνια από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με αγάπη και αγωνία για την Λευκωσία.
Σήμερα έχουμε  350 μέλη και πέραν των 2000 φίλους στο FB
Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της  ιστοσελίδας www.filoitislefkosias.org

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.