Caa3 στην Τράπεζα Κύπρου από τον οίκο Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody`s επιβεβαίωσε σήμερα την αξιολόγηση για τις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου στο Caa3, την προσωρινή αξιολόγηση ανώτερου ακάλυπτου χρέους στο Caa3 και την αυτόνομη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας στο Caa3. Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι αξιολογήσεις για τα εμπορικά χρεόγραφα και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων, αναφέρεται, αντανακλά την πρόοδο που η τράπεζα έχει κάνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, μέσω της έγκαιρης διάθεσης περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό, τη μείωση της έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας και της σταθεροποίηση της καταθετικής της βάσης της, παρά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο.

Παράλληλα, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων, αντανακλά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμα η τράπεζα σε σχέση με την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού της και τη μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Στα θετικά, ο οίκος σημειώνει την πώληση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στην Ουκρανία, των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία, καθώς και του δανειακού της χαρτοφυλακίου στη Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος της στρατηγικής της απομόχλευσης.

Όπως σημειώνει, οι πωλήσεις αυτές είχαν μικρή θετική επίδραση στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και θα επιτρέψουν στην τράπεζα να επικεντρωθεί στη βασική εγχώρια αγορά της. Όπως αναφέρεται, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η πρόωρη εξόφληση των κρατικών ομολόγων και η επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν επίσης τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας σε €6,5 δισεκατομμύρια, τον Απρίλιο του 2015 από €11,4 δισ τον Απρίλιο του 2013.

Παρόλα αυτά, ο οίκος σημειώνει ότι η τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως η εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, που ανέρχεται στο 27% του ενεργητικού της τον Απρίλιο του 2015, παραμένοντας ακόμα μεγάλη.

Σημειώνει επίσης ότι η τράπεζα έχει ένα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλές ροές χρηματοδότησης σε σχέση με τις απώλειες από αυτή την έκθεση. Αναφέρει επίσης ότι η πρόοδος σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις δανείων είναι αργή και παρόλο που η υλοποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας θεωρείται θετική εξέλιξη για την τράπεζα, είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το πιθανό όφελος.

Ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγησή του ύστερα από βελτίωση της κατάστασης με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και βελτίωση την εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συντελέσει η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, η οποία θα μείωνε σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, φέρνοντάς τα κοντά στο ελάχιστο εποπτικό όριο, όπως και η αυξημένη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:26

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Επίσκεψη Προέδρου ΕΤΕΚ στο εργοτάξιο αποκατάστασης διατηρητέων Αρχιεπισκοπής
13:40
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
13:19
Ν. Δένδιας: Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της
13:12
Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα για όλους του ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και μια σειρά επιπλέον χώρες
12:56
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Η Hermes και άλλοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων
12:00
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand