Brexit αν δεν συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προειδοποιήσει του Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία επί μεγάλων αλλαγών στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ λίγο πριν ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκινήσει την πρώτη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξηγήσει και να προωθήσει τις βρετανικές επιδιώξεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Χάμοντ είπε ότι το Λονδίνο αναμένει από τους εταίρους του στην ΕΕ να εμπλακούν στις διαβουλεύσεις ώστε να προκύψει ένα πακέτο που θα επιτρέψει στον βρετανικό λαό να αποφασίσει ότι το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερα εξασφαλισμένο εντός της ΕΕ.

«Αν οι εταίροι μας δεν συμφωνήσουν μαζί μας, αν δεν συνεργαστούν μαζί μας για να καταλήξουμε σε αυτό το πακέτο, τότε δεν αποκλείουμε τίποτα», απάντησε ο κ. Χάμοντ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα συνιστούσε ψήφο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ακόμα και χωρίς μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να έχουν «εμμονές» με την αρχή της όλο και στενότερης ένωσης.

Ο κ. Χάμοντ παραδέχθηκε ανοιχτά ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσε να διεξαχθεί όχι το 2017 αλλά εντός του 2016. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θέλει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να επικυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει ως προς την ενδοκοινοτική μετανάστευση και την πρόσβαση των μεταναστών στο εθνικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας. Όπως σημείωσε, η νομική γνωμάτευση που έχει λάβει η Ντάουνινγκ Στριτ είναι ότι για τέτοιου είδους μέτρα απαιτείται τροποποίηση των συνθηκών.

Κατά τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, η χώρα του χρειάζεται επίσης να εξασφαλίσει μία «επαρκή προστασία» ως μη χώρα-μέλος της ευρωζώνης από τις αλλαγές που προωθούνται εντός της νομισματικής ένωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση εν τω μεταξύ επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή της είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για την ΕΕ να είναι το εξής: «Θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;»

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand