Η παροικία του Λονδίνου και το θέμα των αγνοουμένων

Πηγή: Κυριάκος Τσιούπρας- Ελένη Τρύφωνος

Το μεγάλο θέμα των  Αγνοουμένων σε όλες τις  τραγικές πτυχές του, περιλαμβανομένης και της ελπίδας για  ολοκληρωμένη διερεύνηση του κατά τρόπο που να απαλύνει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον πόνο των συγγενών  και στις δυο κοινότητες της Κύπρου, συζητήθηκε στο Λονδίνο. Η συζήτηση  έγινε στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης προς τιμή της Τουρκοκύπριας  δημοσιογράφου , Sevgul  Uludag , που διοργάνωσαν πρόσφατα από κοινού ο Σύνδεσμος Κώμης Κεπίρ και η  Οργάνωση Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων [ ΗΒ ] στο Κοινοτικό Κέντρο.

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Κώμης Κεπίρ , Ελένη Τρύφωνος , καλωσόρισε την  Σεβκιούλ για το ιδιαίτερα αξιόλογο και για τις δυο κοινότητες έργο της όπως και τη Χριστίνα Παύλου Σολωμή-Πατσιά , επίσης , από την Κώμη Κεπίρ , που  συνεργάζεται στενά  με την Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο,  στην προσπάθεια γι’ανεύρεση  των οστών των αγνοουμένων  πατέρα της  και  αδελφού της.. Η κ. Τρύφωνος  απηύθυνε χαιρετισμό στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας οι οποίοι έδωσαν το παρών τους  με ένα εντυπωσιακό αριθμό προσέλευσης. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Κώμης Κεπίρ εξήρε το πολυσχιδές  έργο της τουρκοκύπριας δημοσιογράφου τονίζοντας ιδιαίτερα τη  συμβολή της στο θέμα των αγνοουμένων , Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης  Συγγενών Αγνοουμένων  Ηνωμένου Βασιλείου , Νεοκλής Νεοκλέους, χαρακτήρισε την Σεβκιούλ Ουλουτάκ σαν ένα από τα καλύτερα  παιδιά της Κύπρου « μια θαρραλέα αγωνίστρια για την ειρήνη  και τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες πληροφορίες με βάση τις οποίες  η Ερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους  κατόρθωσε να εντοπίσει τάφους και να ταυτοποιήσει οστά προήλθαν  από  τα δεδομένα που  είχε  εξασφαλίσει η Σεβκιούλ..Ο κ. Νεοκλέους είπε συγκεκριμένα : « Η Σεβκιούλ πέτυχε ό,τι δεν πέτυχαν  ψηφίσματα του ΟΗΕ , αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια εκστρατεία 40 και πλέον ετών από επίσημους φορείς. .  Ας  διδαχθούμε  από τα τρομακτικά λάθη του παρελθόντος και ας προχωρήσουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον με  αλληλοσεβασμό ανεξάρτητα από εθνική προέλευση , θρήσκευμα ή πολιτικές πεποιθήσεις.».

Η κ. Σεβκιούλ Ουλουτάκ παρουσίασε , τις βασικές πτυχές του έργου της : Τη  μέθοδο που ακολούθησε για την εξασφάλιση  της εμπιστοσύνης εκείνων που είχαν πληροφορίες και από τις δυο κοινότητες ,  την αξιοποίηση  αυτών των πληροφοριών , τη βαναυσότητα  μέχρι  αγριότητας που  παρουσιάζουν  πολλές  περιπτώσεις δολοφονιών και από τις δυο κοινότητες, την ανάγκη   εφαρμογής και στην Κύπρο   της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε στη Νότια Αφρική  με την ίδρυση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης . Τόνισε τον μεγάλο πόνο που διέπει  αυτό το θέμα  και ανέφερε : « Δεν μιλούμε για  ελληνοκυπριακό πόνο, δεν μιλούμε για  τουρκοκυπριακό πόνο , μιλούμε για ανθρώπινο πόνο».

Εάν ο θαυμασμός  για την τόλμη και την ανθρωπιά της  ήταν το βασικό αίσθημα που δημιουργήθηκε  ανάμεσα στους παρευρισκομένους στο πρόσωπο της Σεβκιούλ Ουλουτάκ , η έντονη συγκίνηση ήταν αυτή που χαρακτήρισε την ομιλία της Χριστίνας Παυλου Σολωμή-Πατσιά  Παρά τον πόνο της ψυχής που την διακατέχει για 41 τόσα χρόνια, η Χριστίνα έχει κάνει την ψυχική υπέρβαση κάνοντας αναφορά σε παράλληλα παραδείγματα  αγνοουμένων καθώς και δύο Τ/Κυπρίων απο την Κώμη Κεπίρ την περίοδο του’63 “ Ησαν και αυτοί άνθρωποι σαν και εμάς , με εγνοια την οικογένεια τους και τις δουλειές τους. Η μόνη διαφορά   ήταν πως ήταν Τ/Κυπριοι και απλώς βρέθηκαν σε “λάθος τόπο και λάθος χρόνο”. Για τη σχέση και τις εμπειρίες της με τη Σεβκιούλ, η Χριστίνα μίλησε με θέρμη, λέγοντας τα καλύτερα λόγια. «Η Σεβκιούλ ποτέ δεν ενεργεί έναντι χρηματικής αμοιβής. Ο,τι κάνει το κάνει από ανθρωπιά» τόνισε η Χριστίνα για να συνεχίσει να κάνει  αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Σεβκιούλ στη δημιουργία της δικοινοτικής  ομάδας “Μαζί κατορθώνουμε”. Η ομάδα αυτή αποτελείται από  οικογένειες των αγνοουμένων οι οποίες μοιράζονται όλα τα ψυχικά προβλήματα που απορρέουν απο αυτή τη τραγική κατάσταση.

Η κ. Τρύφωνος , εκ μέρους του Συνδέσμου  Κώμης Κεπίρ και ο κ. Νεοκλέους, εκ μέρους της Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων , επέδωσαν  στη Σεβκιούλ , τιμητικές πλάκες  για το βαρυσήμαντο  έργο της.  Τιμητική πλάκα  επεδόθη , επίσης,  στη Χριστίνα Παύλου Σολωμή-Πατσιά.

Παρόντα στην εκδήλωση ήταν  και μέλη οικογενειών που ευεργετήθηκαν από το έργο της  Σεβκιούλ με την ανεύρεση  των οστών των δικών τους  και την κανονική ταφή τους. Μεταξύ αυτών ήταν η Νίνα Κούτρα κόρη του Δημήτρη Κούτρα από την Επτακώμη, Αντρέας Πιέρου γιός του Κυριάκου Πιέρου απο την Επτακώμη, Αντρέας Χατζηνικολάου αδελφός του δικαστή απο την Γιαλούσα Τακη Χατζηνικολάου, η Σαλώμη Νικολάου, κόρη του Κυριάκου (Κακό) Χατζησωτηρίου απο την Κώμη Κεπίρ του οποίου η ταφή έγινε πρόσφατα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης  πολλά άτομα ευχαρίστησαν ξεχωριστά την Σεβγκούλ  ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν για την σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η τουρκοκύπρια δημοσιογράφος.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Λάρκου διετίας στην Ομόνοια
16:56
Ο Ερντογάν καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την Ιερουσαλήμ
16:40
Νέο χαμηλό κρουσμάτων Covid στο Ην. Βασίλειο, αλλά με μικρή αύξηση της τιμής R
16:25
Αυστρία-Covid-19: Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες οι νοσηλευόμενοι κάτω από τους 1.000
16:12
Αστυνομική ανακοίνωση για τον τελικό του κυπέλλου
16:05
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με τους ομολόγους του Γαλλίας και Ιρλανδίας για την αιματοχυσία στη Γάζα
16:01
Συναγερμός από τον εντοπισμό στην Κύπρο του καταστροφικού βακτηρίου Xylella fastidiosa
15:50
Ανανέωση της συνεργασίας με Ταραπουλούζη
15:46
Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
15:34
Βερολίνο: «Τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ
15:26
Για "μηδενιστική πολιτική" από την αντιπολίτευση σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας κάνει λόγο η κυβέρνηση
15:00
Έντονες επικρίσεις εναντίον του ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξαπέλυσε ο Αβέρωφ (Βίντεο)
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand