Τα κόμματα για την επανέναρξη των συνομιλιών

H επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.

ΟΜΗΡΟΥ: Τα ΜΟΕ να μην υποκαταστήσουν την ουσία

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διάνοιξης αριθμού οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «τα ΜΟΕ δεν πρέπει ασφαλώς να υποκαταστήσουν την ουσία. Αλλά» συνέχισε «εάν υπάρχουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης -και σίγουρα υπάρχουν, που μπορούν να καταστήσουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη, ασφαλώς θα πρέπει να υποστηριχθούν και ασφαλώς θα πρέπει να εφαρμοστούν». Ο κ. Ομήρου σημείωσε «ότι τώρα αυτά τα θέματα έχουν αναλάβει να τα συζητήσουν σε επίπεδο προετοιμασίας, οι διαπραγματευτές με τους συνεργάτες τους και να τα θέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως και η διάνοιξη οδοφραγμάτων σε διάφορες περιοχές στη γραμμή αντιπαράταξης, θα υποβοηθήσει και τις επαφές μεταξύ δύο κοινοτήτων, που πρέπει να είναι ο στόχος, αλλά αυτά τα μέτρα και θα βοηθήσουν στο να γίνει πιο εύκολη η ζωή και η καθημερινότητα των ανθρώπων».

ΔΗΣΥ: Χρειάζεται πραγματισμός

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπάρχει παράθυρο ελπίδας και ουδείς δικαιούται να το αγνοεί αυτό. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι το κυπριακό είναι ήδη λυμένο, πρόσθεσε, διότι ο δρόμος είναι δύσκολος και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ακόμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, και αυτή τη στιγμή σίγουρα υπάρχει καλό κλίμα. Χρειάζεται πραγματισμός χωρίς υπερβολές, ανέφερε, και δεν πρέπει να λέγεται από τη μια πλευρά ότι επειδή εκλέγηκε ο Ακιντζί το Κυπριακό είναι λυμένο, και από την άλλη, τι Ντενκτάς, τι Ερογλου, τι Ακιντζί, δεν αλλάζει οτιδήποτε όποιος κι αν είναι ηγέτης τουρκοκυπριακής κοινότητας και το Κυπριακό ουδέποτε θα λυθεί.

ΑΚΕΛ: Αναμένει να δει τις τουρκικές θέσεις

Μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, την οδηγία Ακκιτζί να καταργηθεί η συμπλήρωση εντύπου για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Μπορούν, πρόσθεσε, να γίνουν και άλλα παρόμοια τέτοια μέτρα. Το ΑΚΕΛ, είπε, επιθυμεί μια σωστή, βιώσιμη και λειτουργική λύση, τονιζοντας ότι το κόμμα αναμένει να δει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Αμμόχωστο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι «αν διασυνδέεται με την παράνομη λειτουργιά του αεροδρομίου της Τύμπου, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συζητήσεις».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Η συζήτηση για ΜΟΕ να είναι ουσιαστική

O Αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Ανδρέας Μασούρας, δήλωσε ότι το Κίνημα θεωρεί ότι θα πρέπει η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να είναι ουσιαστική και κυρίως βιώσιμη για να μπορέσει μια τέτοια προοπτική να βοηθήσει την ουσία των συνομιλιών. Ως Οικολόγοι, είπε, καταθέσαμε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου συγκεκριμένες προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως είναι για παράδειγμα η αποστρατικοποίηση των Κοκκίνων αλλά και η αποστρατικοποίηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Συμμαχία Πολιτών: Δεν συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία

 Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία που κάποιοι εκφράζουν σε σχέση με τη νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.  Δεν κατανοεί, επίσης, είπε, την ανησυχία και τη βιασύνη κάποιων πολιτικών ηγεσιών να πείσουν, όπως λένε, ή να προετοιμάσουν την κοινωνία για να αποδεχτούν τη λύση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, πρόσθεσε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, έχει εγκαταλείψει τους επεκτατικούς της στόχους, έναντι της Κύπρου.
Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε πως εάν ο στόχος είναι η λύση να ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση και θα επιτρέπει σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να ζουν ελεύθερα, απολαμβάνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, τότε η Συμμαχία Πολιτών όχι μόνο θα την στηρίξει, αλλά θα εργαστεί για να πετύχει.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου- Παναγιώτης Πανταζής

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:29

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.