“Free to be”, το σύνθημα της δεύτερης Πορείας Υπερηφάνειας

Με σύνθημα “Free to be”,  το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία του κάθε ατόμου να αναπροσδιορίζεται και να εκφράζεται ελεύθερα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου η δεύτερη Πορεία Υπερηφάνειας. Αυτό  αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Μέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσοφοβία.

Μιλώντας στη διάσκεψη διοργανωτές και υποστηρικτές, εξέφρασαν την ευχή να εγκριθούν σύντομα από τη Βουλή τα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής και επεσήμαναν ότι ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς, αλλά η κοινωνία προχωρεί με αργά και σταθερά βήματα προς την αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων και της απόδοσης των δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη η Κύπρος βρίσκεται στην 39η θέση από τις 49 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την εθνική νομοθεσία και πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, δηλαδή λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, τρανσέξουαλ και ιντερσέξουαλ, με βάση το δείκτη Rainbow του Διεθνούς Οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe), στις πρώτες θέσεις του οποίου βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σουηδία και η Κροατία.

Ο Πρόεδρος της accept ΛΟΑΤ, Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι από το 1998 μέχρι σήμερα 25 χώρες στην Ευρώπη αναγνώρισαν επίσημα τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών, οι 12 εκ των οποίων επιτρέπουν τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (10 χώρες-μέλη της ΕΕ) και 13 χώρες επιτρέπουν την πολιτική ένωση ή το σύμφωνο συμβίωσης (10 χώρες της ΕΕ). Συνολικά 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ ήδη έχουν αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες, όπως άλλωστε ζητούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Σημείωσε, επίσης, το στίγμα και την προκατάληψη που αντιμετωπίζει καθημερινά το 10% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε περίπου 85.000 Κύπριους πολίτες, “όσος είναι, δηλαδή, σε αριθμούς ο πληθυσμός της Πάφου. Αυτός είναι ένας αριθμός που ενώ πηγάζει από διεθνείς έρευνες, συνάδει και με έρευνα από το Υπουργείο Υγείας του 2013.
Το περσινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και η μεγαλειώδης Πορεία, είπε, δημιούργησε έναν εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο που, όπως φάνηκε από την ανταπόκριση όλων, χρειαζόταν να γίνει προ πολλού.
Απόδειξη για το γεγονός, ανέφερε, ήταν η συμμετοχή των 4.500 ατόμων στην Πορεία ανάμεσα τους και ο  πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 ξένες πρεσβείες, η ολομέλεια του Συμβουλίου της ILGA- Europe, καθώς και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.
Αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας του ατόμου και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στους συντρόφους.
Ο Πρόεδρός της accept ΛΟΑΤΙ  πρότεινε και δημόσια την ποινικοποίηση της δημοσίας ομοφοβικής και τρανσφοβικής μορφής βίας και ρητορικής μίσους, τη νομική αναγνώριση του φύλου το οποίο τα ίδια τα άτομα αποφασίζουν, χωρίς γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια από την Πολιτεία, την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της προκατάληψης μέσα στα σχολεία μέσω της προώθησης της αποδοχής της διαφορετικότητας, δηλώνοντας στη διάθεση του κράτους για συμμετοχή σε εργαστήρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, με καταρτισμένους εισηγητές.
Προτείνει ακόμη την εφαρμογή σωστού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων ομοφοβικού και τρανσφοβικού μίσους.
Για το δεύτερο φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως έρευνα που ετοίμασε η εταιρεία Pulse Market Research με πολίτες από όλη τη Λευκωσία και δείγμα 825 άτομα, αποκάλυψε ότι το 64%, τα 2/3 δηλαδή των πολιτών, πιστεύουν πως πρέπει να διενεργείται η Πορεία Υπερηφάνειας, είτε με είτε χωρίς την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος της accept ΛΟΑΤ Κύπρου αναφέρθηκε και στην έκθεση “Διόρθωση” της Πάολας Ρεβενιώτη και τα γεγονότα με την αστυνομία, λέγοντας ότι η έκθεση θα φιλοξενηθεί τελικά από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και η κ. Ρεβενιώτη θα συμμετάσχει σε ζωντανό διάλογο με την ακαδημαϊκό Ζέλεια Γρηγορίου και θα περπατήσει στην Πορεία.

Στον χαιρετισμό του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης επεσήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, το 46% των λεσβιών, ομοφυλόφυλων, αμφισεξουαλικών, τρανσέξουαλ και ιντερσέξουαλ ατόμων δηλώνουν πως έχουν πέσει θύματα διακρίσεων ή παρενοχλήσεων, προσθέτοντας ότι η έρευνα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την ευχή το ποσοστό αυτό να μειωθεί.
Η νομοθεσία, είπε, είναι σίγουρα ένα ισχυρό εργαλείο για την εξάλειψη των διακρίσεων, επισημαίνοντας την έγκριση του συμφώνου συμβίωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο όταν γίνει πραγματικότητα θα βάλει την Κύπρο σε μια ομάδα περισσότερων από 15 κρατών μελών που έχουν αντίστοιχες νομικές πρόνοιες.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η ελευθερία της έκφρασης και των επιλογών αποτελεί στοιχειώδες, αναφαίρετο και απόλυτο δικαίωμα όλων. Ειδικά η πολιτική ηγεσία, είπε, οφείλει να αποδεικνύει ενεργά ότι θεωρεί όλους τους πολίτες της ίσους όπως οφείλει να αντιμάχεται κάθε ψήγμα ρατσισμού. “Άλλωστε η Δημοκρατία είναι οικουμενική και η πολιτική αρχή που αναλαμβάνει την ευθύνη εκπροσώπησής της, την αναλαμβάνει για όλους ανεξαιρέτως”.
Εξέφρασε την υποστήριξή του για τη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, αλλά και γιατί αισθάνεται χρέος του, όπως είπε, να τονίσει ακόμη μια φορά την ανάγκη για αποδοχή και στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από όλους.

Σε παρεμβάσεις τους οι Βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου, Σκεύη Κουκουμά και Ρούλα Μαυρονικόλα εξέφρασαν τη στήριξη των κομμάτων τους στη φετινή εκδήλωση της accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου και την Πορεία Υπερηφάνειας, δήλωσαν ότι θα είναι εκεί και κατέθεσαν τις θέσεις των κομμάτων για το σύμφωνο συμβίωσης, την ομοφοβική ρητορική και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων. Την στήριξή της στο φεστιβάλ μετέφερε και η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω διακοινοβουλευτικής αποστολής στο εξωτερικό.
Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων πολιτικών κομμάτων αλλά και των Πρεσβειών ΗΠΑ, Σουηδίας, Φιλανδίας, Ιταλίας, κ.ά. Λόγω κωλύματος δεν παρευρέθηκε τελικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Το φετινό φεστιβάλ με σύνθημα “Free to be”, το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία του κάθε ατόμου να αναπροσδιορίζεται και να εκφράζεται ελεύθερα, αρχίζει στις 28 Μαΐου και θα κορυφωθεί στις 6 Ιουνίου, την ημέρα Πορείας Υπερηφάνειας, που θα ξεκινήσει με δραστηριότητες για ολόκληρη την οικογένεια στον χώρο του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας και θα κορυφωθεί με την Πορεία και το εορταστικό πάρτι στον ίδιο χώρο.

Πληροφορίες για το ακριβές πρόγραμμα παρέχονται στην ιστοσελίδα της accept ΛΟΑΤ Κύπρου http://www.acceptcy.org

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Ποινή φυλάκισης σε δύο άτομα για παράνομη είσοδο μεταναστών στο έδαφος της Κύπρου
20:41
Επικρίσεις Τατάρ σε Ολγκίν για επαφές με ομάδες -«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος» λέει...
20:34
Στο Βαρώσι μεταβαίνει αύριο ο Ιταλός βουλευτής Πιερ Φασίνο -Θα δει και τον Τατάρ
18:58
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση
18:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 14 Μαΐου 2024
18:00
Έκπληξη Ολγκίν για την απόρριψη από τον Ερσίν Τατάρ τριμερούς συνάντησης
16:53
Επιβάλλεται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ
16:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 14/5/2024
16:43
Αυξήθηκαν περαιτέρω οι τιμές των κατοικιών, το 2023 -Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας
16:37
Δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα οι Κύπριοι νέοι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο
16:12
Σχέδιο της Χαμάς να δημιουργήσει μυστική βάση στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι Times
15:09
Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη προς Σιλιάνοφσκα για το «Μακεδονία»
14:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.