Η ώρα της αλήθειας;

ALFONSOS BITALIS small
Του Αλφόνσου Βιτάλη

Μέσα από συμπληγάδες και πολλαπλές πιέσεις και πρωτίστως στο θέμα της ρευστότητας, η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία για μια συμφωνία με τους Εταίρους και δανειστές έχοντας ως χρονικό ορόσημο την 25η Μαϊου. Ο δε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει πάρει πάνω του το βάρος της διαπραγμάτευσης , θα επιχειρήσει ένα νέο κύκλο πολιτικών διαβουλεύσεων για να «στρογγυλέψει τις γωνίες» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και πιθανώς και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε από την επόμενη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις – πολλές φορές γεμάτες ένταση- να μην λάβει μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα (περικοπές μισθών συντάξεων, νέα φορολογικά βάρη κ.α ) προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Ωστόσο το κλίμα που σταδιακά διαμορφώθηκε, έστω και χωρίς πρόσθετα μέτρα, επέτεινε το πρόβλημα ρευστότητας στην ήδη χειμαζόμενη εδώ και 5 χρόνια ελληνική οικονομία.
Οι ενδείξεις, οι πληροφορίες και τα σενάρια των τελευταίων ημερών και ωρών, δείχνουν ότι πιθανόν η Κυβέρνηση να οδεύει σε ένα συμβιβασμό με τους Εταίρους και δανειστές, η αποτίμηση και οι επιπτώσεις του οποίου θα αξιολογηθούν όταν αυτός καταγραφεί σε μια συμφωνία και αρχίσει να εφαρμόζεται.
Μετά από τρείς συνεχόμενες μαραθώνιες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου, φαίνεται πως η Ελληνική Κυβέρνηση ολοκληρώνει το πλαίσιο της νέας συμφωνίας και ετοιμάζεται για τον τελευταίο κρίσιμο γύρο διαβουλεύσεων με αφετηρία και πάλι το Brussels group που συνέρχεται στις Βρυξέλλες και …κρίσιμο σταθμό την Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα.
Είναι ενδεικτικό για το πώς κινούνται πλέον τα πράγματα, οι επισημάνσεις που έκαναν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης Κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της νέας μαραθώνιας συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου. «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του BrusselsGroup να συνεχίσει από την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σημείωναν χαρακτηριστικά.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα πάντα  με κυβερνητική πηγή, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης εν όψει της επανάληψης του BrusselsGroup την Πέμπτη, για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία - σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα. Εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαΐου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο, βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτο Eurogroup.
Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να αναλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες  στο πλαίσιο του συμβιβασμού με τους δανειστές, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα και σε επόμενο στάδιο να δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.
Με βάση τα όσα συζητήθηκαν και εξετάστηκαν στις μαραθώνιες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης που καλούνται να επιλυθούν σε ελάχιστο χρόνο φαίνεται να είναι :
-Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το δημοσιονομικό κενό
-Το ύψος συντελεστών ΦΠΑ: η κυβέρνηση επιδιώκει ο νέος συντελεστής να είναι στο 15%-16% και οι εταίροι επιμένουν να είναι στο 18%-19%
-Το ασφαλιστικό: Οι εταίροι εμμένουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε περικοπές συντάξεων, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει ενοποιήσεις ταμείων και περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
-Τα εργασιακά: Η Αθήνα θέλει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι εταίροι θέλουν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και μη επαναφορά κατώτατου μισθού

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.