Αργεί η λύση για το μεταναστευτικό

Apostolis-Zoupaniotis
Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Παρά τα εγκώμια που απέσπασε από την Υπάτη Αρμοστεία του  ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και  τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, η  τοποθέτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας  της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο δρόμος για να υιοθετηθεί ψήφισμα το οποίο θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να επιβάλλουν τους σχεδιασμούς τους για να μην επαναληφθούν εκατόμβες μεταναστών στη Μεσόγειο, δεν αναμένεται σύντομος.

Το σχέδιο που διαβουλεύονται εδώ  κι ένα περίπου μήνα οι Βρυξέλλες  με τα Ηνωμένα Εθνη και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δίνει στην Ε.Ε. μέσω  ψηφίσματος του Σ.Α. το "πράσινο φως" για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διακινητών ανθρώπων οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές προσφύγων που ξεκινούν το θαλάσσιο ταξίδι τους κυρίως από τη Λιβύη για την Ευρώπη.

Όταν η κ. Μογκερίνι το πρωτοπαρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν περίπου 15 μέρες, οι ανησυχίες της Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κι άλλων παραγόντων του ΟΗΕ που ασχολούνται με τη μετανάστευση, ήταν οι «παράπλευρες απώλειες» μιας τέτοιας επιχείρησης κι οι πιθανότητες να προκληθούν πολύ περισσότερα θύματα από τους 1.700 νεκρούς του πρώτου τετραμήνου του έτους στη Μεσόγειο.

Παράλληλα κάποιες χώρες-μέλη του  Σ.Α. διατηρούν επιφυλάξεις για το εύρος χρήσης μιας εντολής για επιθέσεις κατά διακινητών στα καταφύγιά τους στη Λιβύη, που θα παραβιάζει την κυριαρχία κράτους μέλους και ταυτόχρονα πιθανόν να υπονομεύσει προσπάθειες που καταβάλλονται για εξομάλυνση της κατάστασης.

Επιστρέφοντας τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ, για να ενημερώσει εκ νέου το Σ.Α., η Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσιάστηκε με ελαφρώς τροποποιημένη φρασεολογία, τονίζοντας στα μέλη ότι η προτεραιότητα του εγχειρήματος είναι να σωθούν ζωές στη Μεσόγειο.

΄Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιτέλους έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της να σώσει ζωές, να υποδεχτεί πρόσφυγες, να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια και να διαλύσει τις εγκληματικές οργανώσεις. Είναι μια ευρωπαϊκή ευθύνη αλλά επίσης και διεθνής ευθύνη

Εξέφρασε την ετοιμότητα των  Ευρωπαίων να συνεργαστούν με τις λιβυκές αρχές, εκφράζοντας την ετοιμότητα να βοηθήσει με κάθε τρόπο τις αρχές και να σταθεί στο πλευρό τους.

Παράλληλα ανέπτυξε και τη διάσταση της ασφάλειας και της τρομοκρατίας στην κρίση, θέματα που ευαισθητοποιούν τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι τα δίκτυα των διακινητών συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες και τις χρηματοδοτούν.

Μία ωστόσο διαβεβαίωση που δόθηκε για να καλύψει τις ανησυχίες  της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ότι «κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που διασώζεται στη θάλασσα δεν θα σταλεί πίσω χωρίς τη θέλησή του», ξεσήκωσε τις αντιδράσεις της Βρετανίας, με την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι να υπογραμμίζει σε άρθρο της στους «Τάιμς» πως «μία τέτοια προσέγγιση θα χρησίμευε μόνο ως ένας αυξημένος παράγοντας έλξης στη Μεσόγειο και θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο». Αν σ’ αυτό προστεθεί η άρνηση της Βρετανίας να εφαρμόσει οποιοδήποτε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καταμερισμό των μεταναστών βάσει ποσοστώσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι πιθανότητες να περάσει ένα θετικό και ισοζυγισμένο ψήφισμα από το Σ.Α. περιορίζεται, καθώς πολλές χώρες θα θεωρήσουν ότι η βρετανική εμμονή στα μέτρα αποτροπής και στις αεροναυτικές επιχειρήσεις θα δημιουργήσει μία ακόμη εστία πολέμου, για την κατάσβεση της οποίας ίσως χρειαστεί επέμβαση στη Λιβύη κι άλλες χώρες.

Πάντως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, αφού χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στην πρόταση της Ε.Ε. ζήτησε σταδιακή αύξηση του αριθμού των 20.000 μεταναστών που θα προωθηθούν για μετανάστευση, έθεσε θέματα βοήθειας προς τις χώρες απ’ όπου φεύγουν οι πρόσφυγες, εισηγήθηκε εισαγωγή του προβλήματος στην ατζέντα της χιλιετίας και προειδοποίηση για τους κινδύνους να βρεθούν πρόσφυγες εν μέσω διασταυρωμένων πυρών στη Μεσόγειο.

Όλα αυτά μάλλον περιπλέκουν την  κατάσταση και πιθανόν να καθυστερήσουν  αρκετά την λήψη ενός ισχυρού και  ξεκάθαρου ψηφίσματος από το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.