Κύκνειο άσμα για την Διανέλλειο Τεχνική σχολή Λάρνακας με άσκηση διάσωσης - Photos

Λίγες μόνο μέρες πριν την ολοκληρωτική κατεδάφιση της «Διανέλλειου» Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, η Ομάδα Διάσωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας διεξήγαγε στο χώρο άσκηση έρευνας και διάσωσης, μετά από υποτιθέμενο σεισμό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου, αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικής Αμυνας Λάρνακας «το σενάριο της άσκησης αφορούσε κατάρρευση σχολικού κτιριακού συγκροτήματος μετά από σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ.  Η Ομάδα Διάσωσης Λάρνακας στελεχωμένη με 45 διασώστες και με πλήρη ιατρικό τομέα ανταποκρίθηκε για να ερευνήσει το χώρο και να διεξάγει αποστολές διάσωσης ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια».

ASKHSH 1-compressed

Πρόσθεσε ότι «η άσκηση προέβλεπε την αιφνιδιαστική κλήση των μελών της Ομάδας Διάσωσης, την οργάνωση και ετοιμασία τους για αποστολή, την ετοιμασία του σχετικού εξοπλισμού και την ανταπόκριση τους στο χώρο του επεισοδίου. Με την άφιξη τους, θα έπρεπε να προβούν σε αξιολόγηση/εκτίμηση της κατάστασης για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και άμεσα να συλλέξουν πληροφορίες αναφορικά με τραυματίες ή και παγιδευμένους».

Για την επιτυχία της άσκησης, συνέχισε ο κ. Χρυσηλίου «αξιοποιήθηκαν πολίτες, οι οποίοι έπαιξαν το ρόλο των περίοικων, τραυματιών και καταχωμένων. Ταυτόχρονα, και βάσει του σεναρίου, θα έπρεπε να στηθεί στο χώρο τοπικό κέντρο επιχειρήσεων και ιατρικό κέντρο.  Το μέγεθος του παλαιού κτιρίου της «Διανέλλειου», το οποίο είχε κατεδαφιστεί σε μεγάλο βαθμό, έδινε την αίσθηση ενός τοπίου που κατέρρευσε λόγω σεισμού».

Εξήγησε ότι «η επιχείρηση/άσκηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και συνεχίστηκε μέχρι και τα μεσάνυχτα με συνεχόμενες αποστολές  εντοπισμού τραυματιών, καταχωμένων, διείσδυσης, παροχής ιατρικής βοήθειας και απεγκλωβισμού τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσηλίου είπε πως «τόσο τα μηχανήματα και εξοπλισμός της Ομάδας Διάσωσης αλλά κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας τέθηκαν στη μέγιστη δοκιμή με εξαιρετικά όμως αποτελέσματα. Η άσκηση απέδειξε το πολύ μεγάλο επίπεδο δυσκολίας που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες και ο εξοπλισμός τους, σε περίπτωση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μετά από ένα καταστρεπτικό σεισμό και κατέδειξε σημεία για βελτίωση στις διαδικασίες και τον εξοπλισμό».

ASKHSH 2-compressed

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι "όλα τα μέλη των Ομάδων Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας είναι εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται επαγγελματικά για να μπορέσουν να βοηθήσουν και να σώσουν ζωές σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός καταστρεπτικού σεισμού στη Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι «οι διασώστες αυτοί, εκπαιδεύονται και σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών και αποτελούν κομμάτι της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας. Η Δύναμη στην πλειοψηφία της στελεχώνεται και από άλλους εθελοντές αλλά και πολίτες που υπηρετούν υποχρεωτική θητεία για δύο χρόνια στα τμήματα Μέριμνας, Α’ Βοηθειών, Διαβιβάσεων και Συνοικιοφυλακής».

Χαριτολογώντας ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου είπε πως «θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τη κατεδάφιση/θάνατο του, το κτίριο της «Διανέλλειου» Τεχνικής Σχολής Λάρνακας έχει βοηθήσει ώστε να εκπαιδευτεί προσωπικό, το οποίο στο μέλλον να είναι σε θέση να σώσει ζωές».

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουρή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.