Κύκνειο άσμα για την Διανέλλειο Τεχνική σχολή Λάρνακας με άσκηση διάσωσης - Photos

Λίγες μόνο μέρες πριν την ολοκληρωτική κατεδάφιση της «Διανέλλειου» Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, η Ομάδα Διάσωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας διεξήγαγε στο χώρο άσκηση έρευνας και διάσωσης, μετά από υποτιθέμενο σεισμό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου, αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικής Αμυνας Λάρνακας «το σενάριο της άσκησης αφορούσε κατάρρευση σχολικού κτιριακού συγκροτήματος μετά από σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ.  Η Ομάδα Διάσωσης Λάρνακας στελεχωμένη με 45 διασώστες και με πλήρη ιατρικό τομέα ανταποκρίθηκε για να ερευνήσει το χώρο και να διεξάγει αποστολές διάσωσης ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια».

ASKHSH 1-compressed

Πρόσθεσε ότι «η άσκηση προέβλεπε την αιφνιδιαστική κλήση των μελών της Ομάδας Διάσωσης, την οργάνωση και ετοιμασία τους για αποστολή, την ετοιμασία του σχετικού εξοπλισμού και την ανταπόκριση τους στο χώρο του επεισοδίου. Με την άφιξη τους, θα έπρεπε να προβούν σε αξιολόγηση/εκτίμηση της κατάστασης για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και άμεσα να συλλέξουν πληροφορίες αναφορικά με τραυματίες ή και παγιδευμένους».

Για την επιτυχία της άσκησης, συνέχισε ο κ. Χρυσηλίου «αξιοποιήθηκαν πολίτες, οι οποίοι έπαιξαν το ρόλο των περίοικων, τραυματιών και καταχωμένων. Ταυτόχρονα, και βάσει του σεναρίου, θα έπρεπε να στηθεί στο χώρο τοπικό κέντρο επιχειρήσεων και ιατρικό κέντρο.  Το μέγεθος του παλαιού κτιρίου της «Διανέλλειου», το οποίο είχε κατεδαφιστεί σε μεγάλο βαθμό, έδινε την αίσθηση ενός τοπίου που κατέρρευσε λόγω σεισμού».

Εξήγησε ότι «η επιχείρηση/άσκηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και συνεχίστηκε μέχρι και τα μεσάνυχτα με συνεχόμενες αποστολές  εντοπισμού τραυματιών, καταχωμένων, διείσδυσης, παροχής ιατρικής βοήθειας και απεγκλωβισμού τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσηλίου είπε πως «τόσο τα μηχανήματα και εξοπλισμός της Ομάδας Διάσωσης αλλά κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας τέθηκαν στη μέγιστη δοκιμή με εξαιρετικά όμως αποτελέσματα. Η άσκηση απέδειξε το πολύ μεγάλο επίπεδο δυσκολίας που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες και ο εξοπλισμός τους, σε περίπτωση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μετά από ένα καταστρεπτικό σεισμό και κατέδειξε σημεία για βελτίωση στις διαδικασίες και τον εξοπλισμό».

ASKHSH 2-compressed

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι "όλα τα μέλη των Ομάδων Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας είναι εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται επαγγελματικά για να μπορέσουν να βοηθήσουν και να σώσουν ζωές σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός καταστρεπτικού σεισμού στη Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι «οι διασώστες αυτοί, εκπαιδεύονται και σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών και αποτελούν κομμάτι της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας. Η Δύναμη στην πλειοψηφία της στελεχώνεται και από άλλους εθελοντές αλλά και πολίτες που υπηρετούν υποχρεωτική θητεία για δύο χρόνια στα τμήματα Μέριμνας, Α’ Βοηθειών, Διαβιβάσεων και Συνοικιοφυλακής».

Χαριτολογώντας ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου είπε πως «θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τη κατεδάφιση/θάνατο του, το κτίριο της «Διανέλλειου» Τεχνικής Σχολής Λάρνακας έχει βοηθήσει ώστε να εκπαιδευτεί προσωπικό, το οποίο στο μέλλον να είναι σε θέση να σώσει ζωές».

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουρή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας
09:29
Δύο οδηγοί φέρονται να οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
09:01
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου
08:55
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand