Ίση μεταχείριση στην απασχόληση και κατοχύρωση συμβάσεων ζητά η ΣΕΚ

Εφαρμογή του εναρμονιστικού νόμου περί ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, νομική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και εισαγωγή της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ως προαπαιτούμενο για εργοδότηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα του νευραλγικού τομέα των υπηρεσιών είναι οι άμεσες προτεραιότητες που θα πρέπει κατά την ΣΕΚ να προωθήσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα από το βήμα του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΟΙΥΚ - ΣΕΚ) ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως.

Στην ομιλία του ο κ. Μωϋσέως σημείωσε πως στην κρίσιμη ώρα της οικονομικής κρίσης, η εργοδοτική πλευρά στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν σεβάστηκε ούτε τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε και τα εργασιακά θέσμια, αλλά υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης αδίστακτοι εργοδότες απέλυσαν αδικαιολόγητα Κύπριους εργαζόμενους, - μαζικά σε αρκετές περιπτώσεις- και τους αντικατέστησαν με κοινοτικούς και αλλοδαπούς εργαζόμενους χρησιμοποιώντας τους ως φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ο κ. Μωϋσέως υπέδειξε ότι είναι πράγματι λυπηρό γιατί οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις τους περί κοινωνικής ευαισθησίας, ανέχονται και ενθαρρύνουν με τη σιωπή τους αλλά και με την αδράνεια τους τον εργοδοτικό ετσιθελισμό και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις.

«Η ανοχή και η αντοχή έχουν τα όρια τους. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να σηκώσει μονόπλευρα το πελώριο βάρος του οικονομικού φορτίου που βαρύνει τις πλάτες των Κύπριων φορολογουμένων» είπε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα δεινά, καλώντας την Κυβέρνηση να επαναφέρει χωρίς περιστροφές  την ομαλότητα και την τάξη στην αγορά εργασίας, τιμωρώντας την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

«Αυτή την ώρα ζητούμε επιτακτικά: Πρώτον: Να εφαρμοστεί ο εναρμονιστικός νόμος περί ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση. Δεύτερον: Να αποκτήσει  νομική υπόσταση ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων. Τρίτον: Η γνώση της ελληνικής γλώσσας να θεωρείται ως προαπαιτούμενο για την εργοδότηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα του νευραλγικού τομέα των υπηρεσιών» τόνισε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στα «κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα» τα οποία και αποτελούν, όπως είπε, μόνιμη έγνοια της ΣΕΚ.

«Η λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η ενίσχυση και ευρωστία των δημοσίων οικονομικών, η πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής, η πάταξη της κακοδιαχείρισης και η συρρίκνωση του σπάταλου κράτους, αποτελούν πρώτιστες επιδιώξεις της ΣΕΚ» ανέφερε, τονίζοντας «ρητά και κατηγορηματικά ότι, ο τόπος δεν πρόκειται να βγει από σημερινά τραγικά αδιέξοδα αν δεν επέλθει κάθαρση στην κρατική μηχανή και  εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με εμπέδωση συνθηκών αξιοκρατίας, ισοπολιτείας, ισονομίας, διαφάνειας και  χρηστής διοίκησης».

Ο κ. Μωϋσέως εξέφρασε απαρέσκεια, εκ μέρους της ΣΕΚ, για τη συνεχιζόμενη και πολυετή καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία  για το περιεχόμενο του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, υποδεικνύοντας ότι αυτός θα μπορούσε να ήταν πληρέστερος σε σχέση με τη διαφύλαξη των συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και την εξυπηρέτηση των ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.

Παράλληλα εξέφρασε αγανάκτηση αλλά και διαμαρτυρία για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή των ανεργιακών επιδομάτων και των αποζημιώσεων λόγω πλεονασμού και κάλεσε την Κυβέρνηση να στελεχώσει ικανοποιητικά τις υπηρεσίες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η ΣΕΚ, η οποία γιόρτασε τον περασμένο Οκτώβρη τα 70χρονα της, θα  συνεχίσει με κάθε νόμιμο τρόπο τον ανυποχώρητο αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του κοινωνικού συνόλου.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Τον χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας  Ασσιώτης.

Η κ. Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική της παρούσας Κυβέρνησης είναι προσανατολισμένη και επικεντρώνεται στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, υποδεικνύοντας ότι προς τούτο, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε, να περιοριστούν όλα τα αρνητικά δεδομένα και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επίτευξη της ανάπτυξης.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι σε αυτή την προσπάθεια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, θα συμβάλουν για το καλό της οικονομίας μας και των ιδίων των εργαζομένων.

Η Υπουργός σημείωσε ότι το θέμα της ανεργίας ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση και πως ως εκ τούτου το Υπουργείο έχει ήδη θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα αυτή την περίοδο, τον σχεδιασμό κινήτρων μέσω προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης για πρόσληψη ανέργων με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και την αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης, επανακατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας, για να βοηθηθούν αυτά τα άτομα να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Σημείωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες του για πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.

Υπογράμμισε δε πως βασική προτεραιότητά του Υπουργείου αυτή την περίοδο είναι η στήριξη της απασχόλησης με καταπολέμηση της ανεργίας, η προστασία των συμφωνημένων όρων εργοδότησης των εργαζομένων και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων που τους παρέχει η εργατική νομοθεσία, αλλά και η περαιτέρω προστασία των ευάλωτων ομάδων μέσω του ΕΕΕ.

Υπέδειξε τέλος ότι η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης στη χώρα μας, ιδίως στην περίοδο αυτή που βιώνουμε, είναι ύψιστης σημασίας, τονίζοντας πως αυτό, βέβαια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειλικρινή πρόθεση και προσήλωση που επιδεικνύεται από τους κοινωνικούς εταίρους στην τήρηση των προνοιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ κάκισε την αξίωση των εργοδοτών για μείωση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι η προσπάθεια για προστασία και θωράκιση των  αδικημένων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θα είναι συνεχής, υπεύθυνη και διεκδικητική.

Στο επίμαχο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έστειλε το μήνυμα ότι προέχει η  έμπρακτη προστασία  των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης οι επιδιώξεις της ΟΙΥΚ για την νέα τετραετία θα είναι η διατήρηση και η περαιτέρω αύξηση των μελών της και γενικά των ελεύθερων συνδικάτων, η επιμόρφωση των μελών της μέσα από την συνδικαλιστική σχολή καθώς και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνέχιση της διεκδίκησης αιτημάτων στα πλαίσια της πολιτικής της ΣΕΚ και η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

«Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες της ΣΕΚ για βελτίωση του εργασιακού μας συστήματος, την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας και την προστασία του καταναλωτή» πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η ΟΙΥΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια πιο δίκαιη κοινωνία και θα πιέζει όπως οι εκάστοτε κυβερνώντες προσφέρουν ποιότητα στη ζωή των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εγκρίθηκαν τέσσερα ψηφίσματα, προς την Υπουργό Εργασίας για θέματα ανεργίας, αδήλωτης εργασίας και ενίσχυση των Τμημάτων του Υπουργείου, ψήφισμα για την οικονομία και τη φοροδιαφυγή, προς τον Υπουργό Υγείας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Το Συνέδριο επανεξέλεξε τον Ελισσαίο Μιχαήλ στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας για την επόμενη τετραετία. Τα υπόλοιπα μέλη που εξελέγησαν στην ηγεσία είναι, Μιχάλης Καζαμίας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Κωμοδίκης Οργανωτικός Γιώργος Οδυσσέως Ταμίας και Μιχάλης Μιχαήλ Μέλος.

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουρή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.