Ελληνική ταινία φαβορί στο φεστιβάλ Καννών

Αυλαία άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με την παραδοσιακή τελετή έναρξης, όπου παρίστανται δεκάδες αστέρες της 7ης Τέχνης. Αρκετές πιθανότητες για να εξασφαλίσει κάποιο βραβείο έχει η ταινία The Lobster (O Αστακός) του Έλληνα δημιουργού ο Γιώργου Λάνθιμου η οποία είναι και η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ρέιτσελ Βάις και Κόλιν Φάρελ.

Στην διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη ως τιμώμενου προσώπου.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το νέο Mad Max με τον Τομ Χάρντι και τη Σαρλίζ Θερόν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η νέα ταινία του Γούντι Αλεν An Irrational Man, το animation της Pixar Inside Out, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Νάταλι Πόρτμαν, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια για την Έιμι Γουαϊνχάουζ. Ακόμα ένα animation θα προβληθεί στις Κάννες. Ο λόγος για τον Μικρό Πρίγκιπα, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αντουάν Εξιπερί.

Ταινία έναρξης θα είναι το «Με Ψηλά το Κεφάλι» της Εμανουέλ Μπερκό, επιλογή που σηματοδοτεί δύο αλλαγές για το Φεστιβάλ: η πρώτη έχει σχέση με το γεγονός ότι η ταινία δεν είναι μία λαμπερή χολιγουντιανή πρεμιέρα (η ιστορία επικεντρώνεται στη νεανική εγκληματικότητα), ενώ η δεύτερη έχει σχέση με το γεγονός ότι ανήκει σε γυναίκα δημιουργό (για πρώτη φορά από το 1987).

Τα τελευταία χρόνια οι Κάννες, έχοντας δεχθεί επικρίσεις για το ότι δεν στηρίζουν το έργο των γυναικών σκηνοθετών, προσπαθούν να αλλάξουν τις εντυπώσεις.

Κατά τα άλλα, πλήθος ευρωπαίων σκηνοθετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Από τον Ζακ Οντιάρ, στον Πάολο Σορεντίνο και από εκεί στον επίσης Ιταλό Ματέο Γκαρόνε, η κινηματογραφική Ευρώπη έχει έντονη παρουσία, αν και πολλές από τις ταινίες ευρωπαίων δημιουργών αποτελούν αγγλόφωνες απόπειρες (Λάνθιμος, Σορεντίνο, Γκαρόνε).

Την κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αποτελούν οι Τζόελ και Ίθαν Κοέν ως προέδροι της επιτροπής, ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο Ξαβιέ Ντολάν, η Σιένα Μίλερ και ο Τζέικ Γκίλενχαλ.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου.

Σύνταξη : Στέλλα Ολυμπίου

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.