Και η πολιτική λιτότητας εναντίον των εργαζομένων γυναικών

Οι εργαζόμενες γυναίκες παραμένουν κακοπληρωμένες και απροστάτευτες και οι πολιτικές λιτότητας επιδεινώνουν την κατάσταση, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Οι πολιτικές λιτότητας βλάπτουν σοβαρά τις προαγωγές και τη θέση των γυναικών στην εργασία τους, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών "ΟΗΕ Γυναίκες" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

Στην έκθεσή της η υπηρεσία εκφράζει θλίψη γιατί σε μια εποχή παγκόσμιου πλούτου χωρίς προηγούμενο, εκατομμύρια γυναίκες είναι αναγκασμένες να αποδέχονται θέσεις εργασίας με χαμηλή αμοιβή και "μέτριας ποιότητας" ενώ ταυτόχρονα τους αρνούνται "βασικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και την πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε αξιοπρεπή συστήματα υγιεινής".

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος μισθός των γυναικών είναι μικρότερος κατά 24% εκείνου των ανδρών και το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες που έχουν παιδιά. Για παράδειγμα, στη Νότια Ασία η διαφορά του μισθού μεταξύ των ανδρών και των γυναικών με παιδιά φτάνει το 35%. Στη Γαλλία και τη Σουηδία οι γυναίκες σε όλον τον εργασιακό βίο τους θα κερδίσουν συνολικά 31% λιγότερα χρήματα απ' ό,τι οι άνδρες· στη Γερμανία το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 49% και στην Τουρκία εκτοξεύεται στο 75%.

"Από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τα χωράφια με τα ζαχαροκάλαμα, οι κανόνες διαμορφώνονται σε βάρος των γυναικών" υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, Πουμζίλε Μλάμπο-Νγκούκα.

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης εργασίας, που οι πολιτικές λιτότητας και οι περικοπές έχουν εντείνει, τονίζεται στην έκθεση αφού όπως επεξηγείται, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες, το βάρος πέφτει στις γυναίκες και τα κορίτσια.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι γυναίκες έχουν πετύχει στην εργασία τους, εξασφαλίζοντας μια καλοπληρωμένη και υψηλή θέση, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν απασχολούν τους άνδρες συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, στις χώρες της ΕΕ, το 75% των γυναικών σε διοικητικές θέσεις και το 61% των γυναικών στις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πόνου προσφέρει η «Αροδαφνούσα»
18:52
Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
18:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand