40 χρόνια Πορεία Χριστοδούλας

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, πραγματοποιεί σήμερα σε όλες τις πόλεις την καθιερωμένη πορεία Χριστοδούλας, η οποία φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια. Το φετινό μήνυμα της Πορείας Χριστοδούλας είναι «Άνοιξε και συ την αγκαλιά σου και κάνε τη δική σου εισφορά».

Με τα έσοδα της Πορείας Χριστοδούλας, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας μέσω πολλαπλών προγραμμάτων.

Μιλώντας στην τελετή έναρξη της πορείας στη Λευκωσία ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε ότι αν ενώσουν τις δυνάμεις Πολιτεία,  επιστημονική κοινότητα,  κοινωνία των πολιτών, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να διαγνωστεί και μπορεί να νικηθεί.  Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη και μοναδική και ο κάθε καρκινοπαθής δικαιούται να λαμβάνει την καλύτερη θεραπεία, τόνισε και ανακοίνωσε πως η φετινή χορηγία στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο Ευρώ. Κάλεσε όλους να στηρίξουν απλόχερα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου που με τη διαχρονική προσφορά του συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας και προσφέρει στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Πανηγύρι Χαράς

Σήμερα πραγματοποιείται και το Φιλανθρωπικό «Πανηγύρι Χαράς» 40ης Πορείας Χριστοδούλας» από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και την Κοινοτική Αστυνόμευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας από τις 11.00 π.μ – 7.00 μ.μ.
Στο παζαράκι θα υπάρχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή, φιλαρμονικών, χορωδιών από σχολεία, ομάδες χορού, παιδικές κατασκευές, χειροτεχνίες, φουσκωτά, ζωγραφική και υπάρχει φαγητό (σουβλάκια, πίτσες, κρέπες, σάντουϊτς, λουκουμάδες, καφές κπλ.)

Ιστορικό Πορεία Χριστοδούλας

Μετά τα τραγικά γεγονότα, της Τουρκικής Εισβολής του 1974 και της κατοχής του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πόνος και η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, ήταν δυσβάστακτος,  λόγω της απουσίας νοσηλευτηρίου που θα πρόσφερε φροντίδα και θαλπωρή στους πάσχοντες.

Ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χακόπ Κεχεγιάν, με δική του μεγάλη εισφορά  και  μετά από  επίπονες προσπάθειες  και  στενή συνεργασία  με τον Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισαν την ανέγερση Νοσηλευτηρίου , το οποίο ονόμασαν «Αροδαφνούσα».

Ο Δρ. Δημήτρης Σουλιώτης, εισηγήθηκε τότε , και η εισήγηση του έγινε αποδεκτή, όπως για τη οικονομική στήριξη του νοσηλευτηρίου, οργανώνεται κάθε χρόνο Πορεία, εις μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας, από τον Αγίο Μέμνονα Αμμοχώστου, η οποία ξεσπιτώθηκε με τη βία από το βάρβαρο εισβολέα και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε το δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα όπου πέθανε με πόνο στη ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Η πρώτη Πορεία πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε, για 37 χρόνια πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο.  Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων , για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους.

Η Πορεία έχει καθιερωθεί, από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου.

Ο Θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, με το ουσιαστικό έργο του, το οποίο εκτιμάται από το κοινό, συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή και ανταποκρίνεται με τη δέουσα στοργή και κατανόηση, γιατί ο καρκίνος είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και χρειάζεται την από κοινού αντιμετώπιση.

Τα έσοδα από την Πορεία , κάθε χρόνο,  κυμαίνονται στο ποσό των €450.000-550.000 και αυτό βοηθά σημαντικά ώστε ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς.

Κατά το 2014 οι καθαρές εισφορές από την Πορεία Χριστοδουλας και τον Παγκύπριο Έρανο ανήλθαν στο ποσό των €472,730 περίπου και συνολικά μαζί με τις υπόλοιπες εισφορές και την κυβερνητική χορηγία, οι καθαρές εισφορές ανήλθαν στο ποσό των 2.500,000.

Το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία των δωρεάν προσφερομένων υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς.

Σύνταξη : Στέλλα Ολυμπίου

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.