Θέλει συμφωνία που να μπορεί να υπερασπιστεί στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Αθήνα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς.

"Θέλουμε", είπε ο κ. Βαρουφάκης, "μια συμφωνία συνεκτική, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας".
Μιλώντας στη Ρίγα της Λετονίας για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι "όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις", ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του. Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δίνουν την εντύπωση ότι, με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο, δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.
Ως προς το θέμα ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των θεσμών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμα και στο γραφείο του στην Αθήνα, αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Επεσήμανε ωστόσο ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.

Άρθρο για τρίμηνες διαπραγματεύσεις
Εξάλλου, σε άρθρο που αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει τα βήματα που χρειάζονται για να επέλθει βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή μεταρρυθμιστική ατζέντα για την Ελλάδα.
Προβαίνει σε ανασκόπηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αναλύει τα σημεία διαφωνίας κι εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση σύντομα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για ένα λογικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, επιμένει ωστόσο ότι οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων θα προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στον ήδη καταπονημένο κοινωνικό ιστό της Ελλάδας.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη. Για το μεταφρασμένο κείμενο στα ελληνικά, πατήστε στην πιο κάτω φωτογραφία.

varoufakis articlecut

Θετικό το κλίμα με Κατάινεν
Τη βεβαιότητα ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν πολύ στενά με την Αθήνα και να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να βρει νέες δουλειές, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι έμαθε πολλά από την επίσκεψή του στην Αθήνα, δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος. Είπε ότι είχαν πολύ καλή συζήτηση κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως και σε όλες τις συναντήσεις που είχε αυτές τις δύο ημέρες.

tsipras-katainen
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπάρχουν τρία στοιχεία που θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα είπε ότι από τη στιγμή που θα θεσπιστεί μια επενδυτική τράπεζα (new risk fund), θα μπορεί να δανείζει χρήματα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο μήνυμα που απηύθυνε στο ιδιωτικό τομέα είναι ότι μπορούν να επικοινωνούν ανεξάρτητα, ιδιωτικά και ευθέως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να εγκαθιδρύουν σχέσεις συνεργασίας χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου τομέα. Ως τρίτο σημείο, ο Γιούρκι Κατάινεν ανέδειξε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως σε επενδύσεις που αφορούν την ενέργεια ή κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως είπε, ανέφερε τόσο στον πρωθυπουργό Τσίπρα όσο και στους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς ότι αυτό θα ήταν λογικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:37

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Το πράσινο φως για την αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand