Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Ποταμίτη

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη Δημήτρη Ποταμίτη, που τίμησε την Κύπρο με την προσφορά του στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας, όπου ζούσε και εργαζόταν, πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "Ο Ιδεοποιός. Ο Δημήτρης Ποταμίτης και το Θέατρο Έρευνας", σε σενάριο-σκηνοθεσία Χρήστου Προσύλη, ενώ έγινε και σύντομη παρουσίαση του βιβλίου "Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης".
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το Σπίτι της Κύπρου, η μορφωτικός σύμβουλος Μαρία Παναγίδου καλωσόρισε με συγκίνηση τους παρευρισκομένους, αναφέροντας ότι η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Ποταμίτη που έφυγε από τη ζωή πριν από 12 χρόνια.
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Προσύλης μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Ποταμίτη, καθώς και τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, που διήρκεσε ένα χρόνο.
Ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καταλήγοντας με τη φράση του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη: "Η ποίηση σίγουρα απαιτεί σύνθεση, το θέατρο απαιτεί σύνθεση, δεν απαιτεί υπεραπλούστευση και αν έχεις σαν δώρο στην τσέπη σου την ποιητική αίσθηση του κόσμου και των πραγμάτων, δηλαδή τη συνθετική άποψη, τότε μπορείς σίγουρα να μην υπεραπλουστεύσεις και να είσαι απόλυτα και ουσιαστικά δημιουργικός".

potamitisin
Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας 78 λεπτών και γυρίστηκε στο διάστημα 2001-2002, λίγο πριν και αμέσως μετά την απόφαση του Δημήτρη Ποταμίτη να αποσυρθεί και να κλείσει το ιστορικό Θέατρο Έρευνας. Καταγράφει σκέψεις του θεατράνθρωπου και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη λίγους μήνες πριν τον θάνατό του. Είναι μια προσωπογραφία που καταδεικνύει τη φιλοσοφία του απέναντι στην τέχνη και τη ζωή, τη θεατρική προσέγγιση στις δουλειές του και τον τρόπο σκέψης του στη θεατρική πρακτική και την ποίηση. Η κάμερα παρακολουθεί στιγμές από τη ζωή του, προσωπικές εξομολογήσεις και σκέψεις, απλά και άμεσα, διεισδύοντας μέσα στον προσωπικό του χώρο και τον χώρο του Θεάτρου Έρευνας, με τη ματιά ενός φίλου και θεατή. Παρουσιάζει επίσης, αποσπάσματα από το έργο του. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2002, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.
Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.