Οδικό χάρτη για την Ελλάδα αναζητά το Eurogroup στη Λετονία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης που θα συνεδριάσουν το πρωί στη Ρίγα της Λετονίας  αναμένεται να αναζητήσουν τις οδούς που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή περαίωση των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχουν εισέλθει οι ελληνικές αρχές με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως οι πάντες συμφωνούν ότι πολλά μένουν ακόμη να συμφωνηθούν.

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρα για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα, ώστε έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δόσεων που δεν έχουν ακόμα φτάσει στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η ελληνική πλευρά θα κάνει προσπάθεια για ορισμό συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου εκεί να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι στο σημερινό Eurogroup  πρέπει να καταγραφεί η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί, πως τα κλιμάκια της «Ομάδας των Βρυξελλών» θα πρέπει να συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο και ότι την Τετάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, που θα επικυρωθεί πιθανόν σε έκτακτο Eurogroup την προσεχή Πέμπτη.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, efsyn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:38

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand