ΡΙΚ: Δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση καταγγελιών ΑΚΕΛ

Το διοικητικό συμβούλιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, σε χθεσινή συνεδρία, εξέτασε το θέμα πρόσφατης ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ για αντιδεοντολογική και μεροληπτική στάση του ΡΙΚ και έδωσε οδηγίες στη Διεύθυνση για περαιτέρω διερεύνηση.

Σε ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ επαναλαμβάνει τη θέση του για έγκυρη, αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων και ταυτόχρονα της αμερόληπτης και ακριβοδίκαιης κάλυψης των ανακοινώσεων, θέσεων και δραστηριοτήτων των κομμάτων.
"Το διοικητικό συμβούλιο", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "επιθυμεί συνεργασία με τα κόμματα και έχει την πρόθεση συνάντησης, στο πλαίσιο επικοινωνίας και διαλόγου, για ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για αντικειμενική ενημέρωση".

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση την περασμένη Κυριακή, κατήγγειλε το ΡΙΚ για μεροληπτική, όπως είχε υποστηρίξει, προβολή υπέρ της κυβέρνησης.
Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αυτό είχε επαναληφθεί και το περασμένο Σάββατο (18.04.2015) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, "όσα κόμματα δεν ταυτίστηκαν με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις εκποιήσεις ακίνητων, εξαφανίστηκαν από το δελτίο, σε ό,τι αφορά την ουσία των όσων συζητήθηκαν στη Βουλή, ενώ αντίθετα υπερπροβλήθηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ".
Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για να μην επιτρέψει "πισωγύρισμα σε παρωχημένες εποχές".
Καλούσε επίσης τη διεύθυνση και τη διοίκηση του ΡΙΚ να ερευνήσουν και να τοποθετηθούν επί της συγκεκριμένης καταγγελίας και κυρίως να λάβουν μέτρα που να αποκαθιστούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η λειτουργία του ΡΙΚ.

ΕΥΡΙΚ: Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης
Την αντίδραση μιας εκ των συντεχνιών του ΡΙΚ, της ΕΥΡΙΚ, προκάλεσαν οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ.
Σε ανακοίνωση, η ΕΥΡΙΚ αναφέρει ότι επιχειρείται από το ΑΚΕΛ η φίμωση δημοσιογράφων και λειτουργών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
"Καταδικάζουμε", αναφέρει η ΕΥΡΙΚ, "με έντονο τρόπο τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε τις τελευταίες ημέρες το ΑΚΕΛ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό περί αντιδεοντολογικής και μεροληπτικής στάσης του ΡΙΚ. Θεωρούμε ότι η στάση του ΑΚΕΛ συνιστά ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων και των λειτουργών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ειδικότερα θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να επικεντρώσει τα πυρά του κατά συγκεκριμένου συναδέλφου".
Η ΕΥΡΙΚ αναφέρει επίσης ότι η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά γεγονότα και ότι το ΔΣ "γνωρίζει την πραγματικότητα, τη συχνότητα και την ένταση με την οποία γίνονται οι παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα".
Σύμφωνα με την ΕΥΡΙΚ, "η δημόσια στοχοποίηση του ΡΙΚ και των εργαζομένων ξεπερνούν κάθε όριο των δημοκρατικών θεσμών".

ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ: Δεν έχουν θέση παρεμβάσεις...
Ανακοίνωση για το θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ, εξέδωσε και η συντεχνία ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ.
Σημειώνει ότι επανειλημμένως έχει τονίσει ότι οι λειτουργοί της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης οφείλουν να σέβονται τη δημοσιογραφική δεοντολογία και να εφαρμόζουν τον νόμο, βάσει του οποίου λειτουργεί το ΡΙΚ και ο οποίος -μεταξύ άλλων- καθορίζει την ισότιμη προβολή των πολιτικών δυνάμεων.
"Στο πιο πάνω πλαίσιο", αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, "δεν έχουν θέση παρεμβάσεις, είτε κυβερνητικές είτε κομματικές, αλλά ούτε και προσωπικές ατζέντες και ιδεοληψίες".

Πηγή: ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού εκφράζουν μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού
14:42
Ο Ζελένσκι στις εκατό προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022 του περιοδικού Time
14:26
Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να επισκεφθεί την Ζέτα Αιμιλιανίδου - Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται ως "κρίσιμη"
14:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand