Η Ευρώπη στη ζωή μας - Η δραση του Europe Direct στη Λεμεσό

O δρ. Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, Γενικός Υπεύθυνος Europe Direct Λεμεσού μιλά στο ρικnews και τη Σούλα Χατζήκυριακου για το πρόγραμμα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DSC00951 c chrisostomou-compressed

Τι είναι το EuropeDirect και σε ποιους απευθύνεται;

Το EuropeDirect Λεμεσού είναι Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που άνοιξε τις πύλες του τον Ιανουάριο του 2013 και εδρεύει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Κέντρο παρέχει δωρεάν πληροφορίες, καθοδήγηση και συμβουλές και απευθύνεται προς όλους τους πολίτες αλλά και οργανωμένους φορείς της πολιτείας που επιθυμούν να πληροφορηθούν για ευρωπαϊκά θέματα.

Το EuropeDirect Λεμεσού δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τους νέους, τους άνεργους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και αποτελεί πάγια πολιτική του Κέντρου η μεταφορά της ευρωπαϊκής πληροφόρησης και ευκαιριών από τις Βρυξέλλες στους Κύπριους πολίτες με απώτερο σκοπό τη γνωστοποίηση και αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων που υπάρχουν στην ΕΕ, κάτω από το motto «Διεκδικώ τα δικαιώματα αξιοποιώ τις ευκαιρίες».

Πόσα γραφεία αυτού του δικτύου υπάρχουν στην Κύπρο και ποια η δράση του γραφείου στη Λεμεσό;

Στην Κύπρο εκτός από το EuropeDirect Λεμεσού, λειτουργούν ακόμη τρία κέντρα, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκονται υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Τα Κέντρα ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο EuropeDirect που αποτελείται από περισσότερα από 500 Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.  

Το EuropeDirectΛεμεσού προσφέρει δωρεάν σε όλους του πολίτες τις παρακάτω υπηρεσίες:

  •        Παροχή πληροφοριών, βοήθειας και συμβουλών στους πολίτες σε σχέση με ευρωπαϊκά θέματα (δικαιώματα που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ευκαιρίες χρηματοδότησης, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, νομοθεσία, κ.ά.)
  •        Προώθηση και ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινοτικά προγράμματα.
  •        Δημιουργία και διάχυση Ενημερωτικού Δελτίου (ηλεκτρονικού και έντυπου) με σημαντικές πληροφορίες για ευρωπαϊκά θέματα.
  •        Διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων ενημερωτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα για το ευρύ κοινό.
  •       Παροχή ευρωπαϊκών εκδόσεων.

Πως μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για τις ευκαιρίες που υπάρχουν;

Οι πολίτες μπορούν να λάβουν ενημέρωση από το EuropeDirect Λεμεσού ακολουθώντας ένα από τους παρακάτω τρόπους επικοινωνίας:

-          Ιστοσελίδα: http://europedirect.cut.ac.cy/

-          Τηλ: 25 002044/27

-          Email: [email protected]

-          Κατ’ ιδίαν επίσκεψη

-          https://www.facebook.com/europedirectlimassol

-          https://twitter.com/EuropeDirectLim

Τι ευκαιρίες υπάρχουν για τους νέους

Οι νέοι μπορούν να πληροφορηθούν για ευκαιρίες εργοδότησης και πρακτικής άσκησης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και σε οργανισμούς της ΕΕ όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, μπορούν να πληροφορηθούν για χορηγίες και υποτροφίες σε Πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ευρώπης. Το EuropeDirect Λεμεσού δίνει έμφαση σε θέματα επιχειρηματικότητας και παρέχει πληροφορίες για ευκαιρίες χρηματοδότησης από προγράμματα της ΕΕ, όπως είναι τα Σχέδια Ενίσχυσης της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Τέλος, διοργανώνονται σεμινάρια για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων για Εξεύρεση Εργασίας από αναγνωρισμένους εκπαιδευτές. Θέλουμε να τονίσουμε πώς όλες οι υπηρεσίες και εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν.

Τι εκδηλώσεις και δραστηριότητες οργανώνονται για προβολή του έργου και των στόχων του EuropeDirect;

Το EuropeDirect Λεμεσού στηρίζεται και συνεργάζεται με 11 Δήμους και Κοινότητες από όλη την Κύπρο, και διοργανώνουμε από κοινού εκδηλώσεις και ημερίδες ενημέρωσης. Παραδείγματα τέτοιων συνεργασιών είναι ο εορτασμός για την Ημέρα της Ευρώπης με τον Δήμο Λεμεσού και ο κύκλος διαλέξεων του «Πανεπιστημίου του Δημότη» σε συνεργασία με το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Αγ. Αθανασίου, όπου το κοινό ενημερώνεται για ευκαιρίες χρηματοδότησης καθώς και για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όπως τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.

Στενή συνεργασία υπάρχει και με το Γραφείο του Ε. Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και με κυβερνητικούς οργανισμούς όπως τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Έχουν διοργανωθεί με επιτυχία δυο ενημερωτικά σεμινάρια πληροφόρησης του κοινού για ευκαιρίες χρηματοδότησης για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο και μόλις την περασμένη βδομάδα στις 18 Μαρτίου διοργανώθηκε Σεμινάριο για παρουσίαση των Σχεδίων για Ενίσχυση της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα δυο σεμινάρια παρακολούθησαν πέραν των 600 ατόμων.

Προγραμματίζετε κάποιες συνεργασίες με το ΡΙΚ;

Τη Δευτέρα 6 Απριλίου ξεκινά ευρωπαϊκό ένθετο στο «Πρωινό Δρομολόγιο» ανά δεκαπενθήμερο όπου το κοινό θα ενημερώνεται για τις τρέχουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης, θέσεις εργασίας και κατάρτισης καθώς και για τις εκδηλώσεις του Κέντρου. Ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε και συνεργασία με το riknews σε περίπτωση που εγκριθεί πρόταση που υποβάλλαμε από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου θα πληροφορούμε το κοινό για τη δράση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πώς αυτές επηρεάζουν τη καθημερινότητα των Κυπρίων. Τα θέματα που ασχολείται το EuropeDirect Λεμεσού ενδιαφέρουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μέχρι στιγμής υπάρχει συνεργασία με Ραδιοφωνικά και Τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και με διαδικτυακές πλατφόρμες.

Το EuropeDirect Λεμεσού θα συνεχίσει να μεταφέρει την ευρωπαϊκή πληροφόρηση και να ενημερώνει τους πολίτες για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, απασχόλησης και γενικά την πληροφόρηση για ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Αρχίζουν επιθεωρήσεις παγκύπρια για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παραβίαση των όρων εργοδότησης
13:02
Η Ρωσία μπορεί να εξαγάγει 50 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, λέει ο υπ. Γεωργίας της χώρας
12:35
Το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια για την πάταξη της διαφθοράς υπογράμμισε η ΠτΒ
12:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand