Άφησαν 600 οικογένειες χωρίς ρεύμα

Σε αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε 600 νοικοκυριά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού προχώρησε η ΑΗΚ, πριν τη λήψη απόφασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) για απρόσκοπτη παροχή σε αυτές τις ομάδες μέχρι την 31η Μαρτίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός είναι θεωρητικός, καθώς η Αρχή εκτιμά ότι πολλοί από αυτούς τους καταναλωτές είτε έχουν μετακομίσει σε άλλα σπίτια είτε έχουν μεταναστεύσει.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι, μετά την 31η Μαρτίου, η ΑΗΚ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να ζητήσει τα οφειλόμενα ποσά. Ανέφερε όμως ότι η ΑΗΚ είναι έτοιμη να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση ληφθεί σε επίπεδο κυβέρνησης, για τις ευάλωτες ομάδες.
Ο κ. Θεοδούλου είπε επίσης ότι η νομοθεσία επιτρέπει στην ΑΗΚ να περιορίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τοποθετώντας ασφάλεια χαμηλότερης ισχύος, διατηρώντας την ηλεκτροδότηση. Για να γίνει αυτή η διευθέτηση, θα πρέπει να το ζητήσει ο καταναλωτής.

Πύλα: Παρεμποδίζεται το έργο τεχνικών της ΑΗΚ
Μιλώντας στην ίδια συνεδρία, ο γενικός διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Στέλιος Στυλιανού δήλωσε ότι τεχνικοί της ΑΗΚ έχουν επανειλημμένως βρεθεί αντιμέτωποι με ακροδεξιά στοιχεία στην Πύλα, όποτε επιχείρησαν να αποκόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε τουρκοκυπριακά υποστατικά, για τα οποία δεν εξοφλούνται οι λογαριασμοί.
Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι οι τεχνικοί της ΑΗΚ δέχθηκαν ομαδικές επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής τους και ότι μεταξύ των στοιχείων αυτών βρίσκονταν και άτομα που οπλοφορούσαν. "Η ΑΗΚ", ανέφερε ο κ. Στυλιανού, "δεν έχει τη δυνατότητα να αποκόψει την ηλεκτροδότηση των τουρκοκυπριακών υποστατικών από μόνη της. Όταν επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο, οι Τουρκοκύπριοι έφεραν δικούς τους τεχνικούς και επανασύνδεσαν το ρεύμα τα υποστατικά τους". Ανέφερε ακόμα ότι και τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν να επέμβουν στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει πλέον να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Συνολικά, οι οφειλές των Τουρκοκυπρίων σε ηλεκτρικό ρεύμα από το 1963 μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 271 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αν υπολογιστεί με βάση την αναγωγή.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand