Κόμματα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή, του νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, κοινοβουλευτικά κόμματα τοποθετούνται επί του θέματος.

Το ΑΚΕΛ έχει αρχίσει τη μελέτη του 5ου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα ώστε να είναι, το συντομότερο δυνατό, έτοιμο για να καταθέσει τις δικές του παρατηρήσεις και εισηγήσεις.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, το κόμμα στην προσπάθειά του να αποτρέψει μαζικές εκποιήσεις και να δημιουργήσει ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για τους μικροοφειλέτες, έχει ήδη καταθέσει 3 προτάσεις νόμου.
"Θα αντισταθούμε", τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, "στη μεθόδευση επιβολής του εκβιαστικού χρονοδιαγράμματος που τέθηκε μέσα από τη συμπαιγνία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αλλά κυρίως στην προώθηση ενός ανεπαρκούς διχτύου προστασίας για τους μικροοφειλέτες, θύματα της τραπεζικής κρίσης".
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, τονίζοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.
"Εμείς", πρόσθεσε, "απαιτήσαμε να έρθει το πλαίσιο αφερεγγυότητας στη Βουλή, όχι επειδή το ζητούσε η Τρόικα αλλά επειδή πιστεύουμε ότι θα προστατεύει τους δανειολήπτες".
Κι αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, επειδή ο κάθε δανειολήπτης θα δικαιούται να πάει στο δικαστήριο και να εξαναγκάσει την τράπεζα να αναδιαρθρώσει το δάνειο του ή να διαγράψει μέρος του χρέους του.
Το ΕΥΡΩΚΟ τονίζει ότι θα ψηφίσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μόνο αν προστατεύει τους εγγυητές και τους πρωτοοφειλέτες από τη λαίλαπα των εκποιήσεων.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει νομοθεσία, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα στις τράπεζες να κάνουν κατάχρηση των εκποιήσεων και να μετατρέψουν την Κύπρο σε Ισπανία.
Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα είναι σημαντικά βελτιωμένο από την αρχική του έκδοση, αλλά όχι ικανοποιητικό.
"Είναι προφανές", είπε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, "ότι η ομάδα έργου του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως οι εμπειρογνώμονες των κομμάτων, έκαναν ότι μπορούσαν έναντι των ιταμών απαιτήσεων της Τρόικας".
Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι οι Οικολόγοι θα δώσουν τη μάχη τους μέσα στη Βουλή, για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις πρόνοιες του σχεδίου αφερεγγυότητας για τα φυσικά πρόσωπα.
Ο πολιτικός συντονιστής της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προστατεύει τις τράπεζες κατ' επιταγήν της Τρόικας.
"Τα νομοσχέδια", τόνισε, "δεν διαπνέονται από τις αρχές της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των ευπαθών ομάδων δανειοληπτών, αλλά εκείνης της διατήρησης των εν πολλοίς παράνομων κεκτημένων των τραπεζών".

Σύνταξη: Νίκος Παναγιωτίδης, Φίλιππος Φιλίππου, Μαρία Λουκαΐδου
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής
13:40
ΠΑΣΠ: «Θεωρούμε ότι ο ορισμός του αιώνιου ντέρμπι είναι παράνομος!»
13:25
DW: «Μοντέλο Κίνας» ακολουθεί ο Ερντογάν για την οικονομία-Πώς αυτό οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση
13:20
Για την πρόκριση η Ανόρθωση, για τους βαθμούς και το γόητρο η Ομόνοια
13:19
Κοινοί οι στόχοι ΚΟΕ & ΡΙΚ
13:15
Γιόχανσον: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση σε σχέση με την κατάσταση με την Λευκορωσία
13:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand