Σάλος με το έγγραφο Σιζόπουλου για το κούρεμα - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση απέκλεισε πρόταση για κούρεμα καταθέσεων, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κύριος Σιζόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα, σε παρέμβασή του, το μεσημέρι στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγα", εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο της Κομισιόν, ημερομηνίας 20 Μαρτίου 2013, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης απόφασης του Γιούρογκρουπ, για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.  Αναφέρει ότι η Κομισιόν, είχε καταστήσει σαφές στο Γιούρογκρουπ, πριν από την ψηφοφορία της Βουλής για το κούρεμα, ότι ήταν έτοιμη να αποδεχθεί εναλλακτική λύση στη βάση των οικονομικών παραμέτρων, χωρίς κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ. Οι κυπριακές αρχές, δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σχέδιο, επισημαίνεται, στο σχετικό έγγραφο. 

Λουκαίδης: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη αφήνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.  Είναι προφανές, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, ότι η Κυβέρνηση υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη δική της πρόταση για κούρεμα όλων των καταθετών.  Ο κύριος Λουκαϊδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απέκρυψε από τη Βουλή, ότι είχε ήδη ανακληθεί η αρχική απόφαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι αυτό καταδεικνύεται από τη δήλωση Ντράγκι, ενώ καταγράφεται και στην εν λόγω έκθεση.  

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Ουδέποτε, ούτε και κατά τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18 Μαρτίου 2013, άλλαξε η απόφαση για οριζόντιο εφάπαξ τέλος επί των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες ως μέτρο διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, ήταν η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, στις επικρίσεις Κομμάτων για τους τότε χειρισμούς.  Ως εκ τούτου, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, η Κυβέρνηση ως όφειλε, οδήγησε ενώπιον της Βουλής τη μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου 2013 με το Eurogroup.  Παράλληλα, υποδεικνύει ότι, μετά τη δημοσίευση εγγράφων, καταδεικνύεται πως η επιλογή του κουρέματος ήταν αντικείμενο διαβουλεύσεων από τον Ιούνιο του 2012 και ότι οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες.  Συνεπώς, υπογραμμίζει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, οι  προβαλλόμενοι ισχυρισμοί, ύστερα από δύο χρόνια, για να δικαιολογηθεί η στάση που τήρησαν κάποια Κόμματα στην πρώτη απόφαση του Eurogroup, δεν αποτελούν εκ των υστέρων άλλοθι για τις αποφάσεις που τότε λήφθηκαν από τη Βουλή.

Προδρόμου: Το έγγραφο προέβλεπε μεγαλύτερο κούρεμα στις ανασφάλιστες καταθέσεις

Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι "η δήθεν αποκάλυψη που έγινε σήμερα από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιιζόπουλο έχει να κάνει με δημόσιο έγγραφο το οποίο ήταν από τότε, τον Μάρτιο 2013, γνωστό. Όχι μόνο δεν αποδεικνύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί το «κούρεμα», αλλά δείχνει ότι κάποιοι συζητούσαν για ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» των «ανασφάλιστων» καταθέσεων", αναφέρει ο κύριος Προδρόμου.
Στο σημείωμα εκείνο της Κομισιόν, είπε, δεν αναφέρεται ότι υπήρχε γενική εναλλακτική λύση αντί για το «κούρεμα». Αυτό που αναφέρεται, σημειώνει ο κύριος Προδρόμου είναι ότι μπορούσε να συζητηθεί μόνο η απαλλαγή καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. Αφού, όμως, διευκρινίζει ότι θα έπρεπε «να βγει ο ίδιος λογαριασμός», εξυπακούεται ότι θα επιβαρύνονταν περισσότερο οι άλλες καταθέσεις.

Aνταπάντηση της ΕΔΕΚ

Απόψε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ, εκφράζει ικανοποίηση γιατί μετά από δύο χρόνια γίνεται επιτέλους, αναφέρει,  μια σοβαρή συζήτηση για τα αίτια και τους υπεύθυνους της μεγάλης οικονομικής τραγωδίας της Κύπρου. Και συνεχίζει: "Εδώ και δύο χρόνια παραποιούνται γεγονότα, αποσιωπούνται έγγραφα, διαγράφονται δηλώσεις προκειμένου να στηθεί το σενάριο του «πιστολιού στον κρόταφο». Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο. Η Κυβέρνηση δεν αποκάλυψε ποτέ ότι η καταστροφική της πρόταση, την οποία αποδέχτηκε το Γιούρογκρουπ, είχε τύχει αναθεώρησης στην τηλεδιάσκεψη στις 16 Μαρτίου που μέχρι μια εβδομάδα πριν αρνείτο καν ότι έγινε".

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand